Nagyvilág

A második forduló dönt a lengyel elnökről

Továbbra is Donald Tusk, a Polgári Platform (PO) elnökjelöltje vezet a lengyel elnökválasztás vasárnapi, második fordulója előtt. A bizonytalan szavazók aránya azonban magas, így Kaczynski 10 százalékos hátránya még nem behozhatatlan.

Vasárnap tartják a lengyel elnökválasztás második fordulóját, mivel az október 9-i első körben egyik jelölt sem tudott abszolút többséget szerezni. Az október 14-15-én a lengyel PBS közvéleménykutató intézet által készített felmérések szerint Donald Tusk, a parlamenti választásokon második helyre befutó Polgári Platform (PO) jelöltje tovább növelte korábbi előnyét, és várhatóan a szavazatok 55 százalékára számíthat. Ellenfele, a választásokon győztes Jog és Igazság (PiS) jelöltje, Varsó konzervatív polgármestere, Lech Kaczynski 45 százalékot szerezhet. A TNS OBOP felmérése ugyanakkor 57 százalékos előnyt jelez Tusk javára, míg Kaczynski támogatottságát 43 százalékra teszi a biztos pártválasztók körében.

Tusknak kedvezhet, hogy az előrejelzések szerint az elnökválasztás második fordulójában magasabb lesz a részvételi arány, mint az elsőben volt. Tusk jól jött ki a PiS ellene indított kampányából. Az első forduló után Tuskot azzal vádolták meg, hogy nagyapja önként jelentkezett a német Wehrmachtba. Ezt visszautasította a televízióban, ráadásul az ügy miatt Kaczynski is elnézést kért tőle – írja a Bloomberg.

Tusk és Kaczynski egyaránt részt vettek az 1980-as Szolidaritás Mozgalomban, mely közvetve a vasfüggöny leomlásához vezetett. A mostani szavazás lesz az első alkalom az 1990-es lengyel demokratikus fordulat óta, hogy két antikommunista frakció jelöltje vetélkedik az elnökválasztás második fordulójában. A 48 éves Tusk, a Polgári Platform vezetője az euró 2010-ig történő bevezetését, valamint szorosabb német és orosz kapcsolatokat szorgalmaz. Kaczynski, aki 56 éves, az alkotmány megváltoztatását tervezi annak érdekében, hogy az elnök jogosítványai kibővüljenek. Ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski pártja, a Jog és Igazságosság a múlt hónapban váratlanul megnyerte a parlamenti választásokat.

Lengyel politológusok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy sok – több mint 10 százalék – a bizonytalan szavazó, ráadásul az utolsó héten is sokat változhatott a voksolók véleménye, a 10 százalékos különbség így nem behozhatatlan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik