Nagyvilág

Tömeges evakuálások a Wilma miatt

A Saffir-Simpson-skála szerinti legnagyobb - 5-ös - erősségű Wilma hurrikán helyi idő szerint szerda este a kelet-mexikói Yucatán-félsziget és Kuba felé vonult, ahol a hatóságok 235 ezer személyt költöztettek ki lakóhelyükről.

A Wilma, amely az Atlanti-óceán felett keletkezett eddigi legerősebb szélvihar, szerdán kissé gyengült, de 260 kilométer/órás szélsebességével továbbra is igen veszélyes. A szélviharnak Haitin legkevesebb 12 halálos áldozata volt. A miami székhelyű amerikai országos hurrikánfigyelő központ előrejelzése szerint a szélvihar a következő órákban várhatóan tovább veszít erejéből, de “elég ideje van arra, hogy ismét megerősödjék a Yucatán-félsziget felé közeledve”.

Közép-európai idő szerint 23.00 órakor a Wilma a mexikói Cozumeltől 460 kilométerre volt és nyugat-északnyugat irányban haladt előre. Az előzetes szakvélemények alapján a Wilma pénteken várhatóan északkelet felé fordul és eléri Kuba nyugati csücskét.

A mexikói hatóságok szerdán a hurrikánveszély miatt távozásra szólították fel a Cancún térségében nyaraló mintegy 70 ezer turistát. Kubában pedig mintegy 235 ezer lakost költöztettek ki a szigetország legnyugatabbra fekvő Pinar del Rio tartományából. Jamaicában csökkenőben van a Wilma okozta heves esőzés, de 400 embernek kellett ideiglenes otthonba költözni és több száz lakost zártak el a külvilágtól az árvizek és földcsuszamlások.

A Wilma, amely az idei atlanti-óceáni viharszezon 12. hurrikánja és 21. trópusi vihara, óránkénti 13 kilométeres sebességgel halad előre nyugat-északnyugati irányba, és az előrejelzés szerint a Mexikói-öbölbe érve hirtelen északkeletnek fordul, Florida irányába. Az amerikai szövetségi állam hatóságai szerdán már megkezdték a lakosok kimenekítését Florida Keysből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik