Nagyvilág

Magyarországon ehették meg a vágóhídi hulladékot

Német értesülések szerint Ausztriában, Németországban és Svájcban dolgozták fel az emberi fogyasztásra nem alkalmas hulladékot, aztán az élelmiszert többek között Magyarországra szállították. Egy szabolcs-szatmár-bereg-megyei élelmiszer-feldolgozó üzem biztosan vásárolt baromfitesteket a vizsgálat alatt álló bajor üzemből. A FigyelőNetnek a cég tulajdonosa nem cáfolta, hogy hazánkba is került az átcímkézett vágóhídi hulladékból.

A német minisztériumtól kapott írásbeli információk alapján a magyar Állategészségügyi Szolgálat azonosította azt a szabolcs-szatmár-bereg megyei élelmiszer-feldolgozó üzemet, amely 2004. szeptember 25. és 2005. február 14. között vágott baromfitesteket vásárolt a vizsgálat alatt álló bajor üzemből.

A szállítmányok, valamint azok további sorsára vonatkozó dokumentumok részletes vizsgálatát az Állategészségügyi Szolgálat munkatársai megkezdték.

A németországi Deggendorfer Frost Kft. ügyvezetője 2003 decembere óta 50 esetben, közel 2600 tonna vágóhídi hulladékot címkéztetett át, és az emberi fogyasztásra egyébként nem alkalmas melléktermékeket élelmiszeripari alapanyagnak minősíttetett, amelyeket később húsfeldolgozóknak értékesítettek. A fagyasztással foglalkozó cég anyavállalatának vezetője a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy egyelőre nem tud pontos információkat adni arról, mely magyarországi cégeknek szállítottak a melléktermékeket tartalmazó élelmiszerekből.

A Német Szövetségi Fogyasztóvédelmi Minisztérium hivatalos tájékoztatása megerősítette, hogy a cég átminősítette a rendes vágásból származó, ám emberi fogyasztása nem alkalmas, és kereskedelmi forgalomba nem hozható melléktermékeket.  A rendelkezésükre álló szállítási listák szerint sertésbőrkét és baromfihúst szállított az üzem Olaszországba, Franciaországba, Lengyelországba, Hollandiába és Magyarországra. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal további információt kért a német élelmiszer-biztonsági hivataltól az ügyben. Illetékesük elmondta, hogy egyelőre nincs információjuk arról, hová kerültek kiszállításra a vágóhídi hulladékot is tartalmazó élelmiszerek. Amennyiben a kiszállítási helyekről konkrét információjuk lesz, ígéretük szerint haladéktalanul tájékoztatják a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalt.

A hivatal egyelőre ennél pontosabb információt nem adott a FigyelőNet megkeresésére: a sajtószóvivő arról sem nyilatkozott, hogy Magyarországon feldolgozták-e a melléktermékeket, vagy már kész termékként, fogyasztásra kerültek az országba. Átvizsgálják az okmányokat, és a vizsgálatok lezárása után lehet egyáltalán eljárást indítani az üzemek vagy kereskedők ellen, ha erre szükség lesz – mondta el a FigyelőNetnek a hivatal sajtóosztályának munkatársa.

A német sajtóban megjelent friss hírek szerint a melléktermékeket Németországban, Svájcban, Ausztriában dolgozták be különböző élelmiszerekbe, amelyeket azután Franciaországba, Olaszországba, Lengyelországba, Litvániába és Magyarországra szállítottak.

Werner Schnappauf fogyasztóvédelmi miniszter szerdai közlése szerint a hulladékból készült termékeket már régen megették, így valószínűleg a magyar fogyasztóknak is jutott belőle.

Németországban nyomozást kezdtek az ügyben, melynek eredményeként elfogatóparancsot adtak ki a Deggendorfer Frost ügyvezetője, Rolf K. ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik