Nagyvilág

Ötös erősségű a Wilma hurrikán

Az idei szezon 12. hurrikánja drasztikusan felgyorsult, és komoly pusztításokkal fenyeget a Karib-térségben és Florida partjainál. New Orleans-t az előrejelzések szerint elkerüli Wilma – jelenti a BBC.

A Floridát szombaton elérő vihar a sebessége a keddi 80 km/h-hoz képest 240 km/h-ra nőtt, egyes helyeken eléri a 280 km/h-t. A Wilma a szezon 21 trópusi vihara, és 12. hurrikánja. Ennyi vihart 1969 óta csak egy alkalommal regisztráltak a nemzeti hurrikán központ (NHC) munkatársai.

Jamaika szigetén már érezteti a hatását a vihar, egy halálos áldozatról szólnak a híradások. A heves esőzések következtében számos alacsonyabban fekvő települést elöntött a víz. Kubában sem sokkal jobb a helyzet. A kormányzat jelenleg arra készül, hogy ki kell üríteni öt északi tartományt a fenyegető áradások miatt. Hondurasban és Nicaraguában is a lakosság evakuálására készülnek.

New Orleans polgármestere, Ray Nagin ismét felhívta arra a lakosság figyelmét, hogy adott esetben ismét el kell hagyniuk lakóhelyeiket. A Katrina és Stan hurrikánok következtében elöntött városból csak a múlt héten sikerült kiszivattyúznia vizet. Egyelőre azonban nem kell aggódniuk a lakosoknak, mivel az előrejelzések szerint elkerüli őket a vihar.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik