Nagyvilág

Távozik a lengyel kormány

Lemondott a lengyel parlamentben Marek Belka kormánya, miután a Baloldali Demokratikus Szövetség súlyos vereséget szenvedett a szeptember 25-i törvényhozási választásokon.

A PiS és a liberális Polgári Platform (PO) együtt alakítanak kormányt, az elnökválasztás második fordulójára pedig vasárnap kerül sor. Aleksander Kwasniewski államfő elfogadta a kabinet távozási szándékát, egyben megbízta a testületet, hogy az új kormány létrejöttéig intézze a folyamatban lévő ügyeket. Kwasniewski várhatóan délután Kazimierz Marcinkiewicz konzervatív politikust bízza meg a kormányalakítással. A Lengyelországban kevésbé ismert Marcinkiewiczet pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) jelölte a miniszterelnöki posztra.

A parlamenti választásokon a konzervatív katolikus PiS a szavazatok 26,99 százalékát, a PO pedig 24,14 százalékát szerezte meg. Így a két párt a 460 tagú szejmben együttesen 288 mandátumhoz jutott.

Az új összetételű parlament alsóháza, azaz a szejm a választások óta szerdán ült össze először. Miután a képviselők letették a hivatali esküt és meghallgatták a távozó kormány bejelentését, az ülést október 26-ig elnapolták, mert egyelőre nem tudtak megállapodni az alsóház új elnökének a személyéről.

A PiS és a másik választási győztes, a liberális Polgári Platform (PO) ígéretet tett arra, hogy együtt alakítanak kormányt. Egyelőre azonban még egymás vetélytársai is, mert Lengyelországban az elnökválasztás második fordulóját vasárnap rendezik meg, és azon a két párt jelöltje, a Pis részéről Lech Kaczynski, a PO képviseletében pedig Donald Tusk mérkőzik meg a legmagasabb közjogi méltóság címének elnyeréséért. Korábban Donald Tusk, a jobbközép Polgári Platform jelöltje ugyan legyőzte fő vetélytársát, a konzervatív Lech Kaczynskit, de nem szerezte meg a megválasztáshoz szükséges 50 százalék plusz egy szavazatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik