Nagyvilág

Megszorításokat hozhat a Katrina

Az amerikai kongresszus 60 milliárdos gyorssegélyt ajánlott fel a Katrina hurrikán okozta pusztításban érintetteknek, anélkül, hogy gondolt volna ennek forrására. Mostanra Washingtonban egyre többet hallani rendkívüli megszorító intézkedésekről – adta hírül a Handelsblatt.

Elsősorban a szigorú államháztartási fegyelmet kell betartanunk – mondta Bill Frist, a republikánus párt frakcióvezetője. A további milliárdos segélyprogramok fedezetét más területek támogaztásnak karcsúsításából kell finanszírozni – tette hozzá a politikus. Ezek a kijelentések is arra utalnak, hogy csökkenőben a kongresszus jótékonysági kedve.

George W. Bush-t eleinte számos kritika érte, mivel csak későn reagált a Katrina hurrikán okozta pusztításokra. Ezt kompenzálandó az elnök később bejelentette, hogy „minden szükséges lépést megtesznek” az érintett déli államokban keletkezett károk felszámolására.

A kongresszus az elkövetkező hetekben tárgyalja a 2006-os büdzsét, amelyet minden bizonnyal heves viták kísérnek. A kormány ugyanis az államháztartás hiányát szeretné mindenképpen csökkenteni, míg az ellenzék szerint Bush-ék „helytelen prioritások” alapján tervezik a költségvetést.

A republikánusok feltehetően már csütörtökön szavaznak egy olyan javaslatról, amely az elkövetkező öt évben 50 milliárd dollárral csökkentené a kiadásokat. Azt azonban egyelőre még vitatják, hogy pontosan mely területek támogatását kell lefaragni.

Az államháztartási hiány idén az adóbevételek növekedése miatt 318 milliárd dollárra csökkent, de a szakértők szerint 2006-ban akár 400 milliárdra is felkúszhat az afganisztáni és iraki szerepvállalás és a Katrina utáni újjáépítések nyomán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik