Nagyvilág

Elnapolták Szaddám perét

Röviddel az után, hogy rendkívüli biztonsági intézkedések közepette a bíróság megkezdte a Szaddám Huszein iraki exdiktátor elleni eljárás első tárgyalását, a pert berekesztették, s november 28-ig elnapolták.

Szaddám Huszein, az emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt volt iraki elnök pere szerdán kezdődött Bagdadban. Korábban lezárták a fővársoban az úgynevezett zöld zónát, a szigorúan védett kormányzati negyedet, ám ennek elenére is pokolgép robbant a területen. A detonáció ledöntötte Bagdad alapítójának szobrát, de senki nem sérült meg. Szemtanúk beszámolói szerint sem járműveket, sem gyalogosokat nem engednek be a védett övezetbe, amely fölött helikopterek köröznek.

A tárgyalás helyi idő szerint röviddel déli 12 óra után vette kezdetét. Rizgar Mohammed Amin kurd etnikumhoz tartozó jogász az öttagú bírói tanács elnöke.  A negyvenes éveinek végén járó jogász az Irak északi részén fekvő Szulejmaníja lakosa, az ottani bíróság bírája. A  tárgyalás kezdetéig titkosították a bírák nevét, hogy ne veszélyeztessék életüket.  A per kezdetén Szaddám azonnal beszédbe akart fogni, de az elnöklő bíró rendre utasította – tudósított a CNN amerikai hírtelevízió a tárgyalóteremből. Szaddám és társai a bíró előtt foglalnak helyet egy rácsos kalitkákban. A terembe utolsónak a volt diktátor lépett be, majd többszöri felszólítás ellenére sem volt hajlandó megadni személyazonosságát a különleges iraki törvényszék előtt. Kétségbe vonta a bírák legitimitását, s Irak elnökének mondta magát. Az exdiktátor és hét társa az ellene felhozott vádakkal szemben ártatlannak vallotta magát. “Megismétlem, amit már mondtam, nem vagyok bűnös. Ártatlan vagyok” – mondta az arab ország volt elnöke.

Bírósági tárgyalásásnak kezdete előtt Szaddám Huszein volt iraki elnök vezető iraki tisztségviselőkkel, köztük Muaffak ar-Rubai nemzetbiztonsági főtanácsadóval találkozott – jelentette az al-Arabíja arab hírtelevízió. A hírtévé bagdadi tudósítója szerint a tárgyaláson elnöklő bíró nem volt jelen a találkozón.


Halasztást kérnek

Szaddán Huszein megbuktatott iraki diktátor ügyvédje kedd este közölte: legalább háromhónapos halasztást fog kérni fogja a tárgyalás első napján, és kétségbe kívánja vonni a bíróság legitimitását.

“Kétségbe fogjuk vonni a bíróság legitimitását, mint ahogyan ezt minden nap megtesszük. Alkotmányellenesnek fogjuk nyilvánítani, s mint ilyennek nincs hatásköre Irak legitim elnöke felett ítélkezni” – közölte Halil al-Dulaimi, az ex-diktátor ügyvéde.

Egy tucat vádpont

Szaddám Huszein és hét vezetőtársa ma állt először a bíróság elé. A tárgyalás időpontja körül komoly viták folytak, végül az átmeneti iraki kormányzótanács döntése alapján a per kezdetével megvárták az október 15-i iraki alkotmányról szóló népszavazást. A július közepén ismertetett 12 vádpont alapján Szaddámot és hét társát, köztük féltestvérét is népirtással és vegyifegyver-használattal vádolják. Ehhez jöhet még azon vádak listája, melyeket Irán kedden juttatott el az iraki hatóságoknak az irak-iráni háborúval kapcsolatos bűnökről. A nyolcvanas években zajlott háború becslések szerint csaknem egymillió ember halálát okozta.

Tüntetések kezdődtek


Közvetlenül a per kezdete előtt az exdiktátor halálra ítélését követelő tüntetést rendeztek Dudzsailban. A tüntetők – javarészt helybeli nők – megölt szeretteik és síita vallási vezetők portréival vonultak fel a település utcáin. Eközben szülővárosában, Tikrítban Szaddám mellett tüntettek hívei. A főként fiatal férfiakból álló tömeg “Éljen soká Szaddám Huszein”, és “Le a megszállással és a bábkormánnyal” feliratú transzparenseket hordoz. A tüntetések  rendőrök szigorú felügyelete mellett zajlanak, incidensről nem érkezett jelentés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik