Nagyvilág

Elnapolják az ex-diktátor perét?

Szaddán Huszein megbuktatott iraki diktátor ügyvédje kedd este közölte: legalább háromhónapos halasztást fog kérni fogja a tárgyalás első napján, és kétségbe kívánja vonni a bíróság legitimitását.

A per szerdán kezdődik, nem egészen két évvel azután, hogy az amerikai erők a rejtőzködő volt iraki elnököt szülővárosa, Tikrít közelében elfogták. “Kétségbe fogjuk vonni a bíróság legitimitását, mint ahogyan ezt minden nap megtesszük. Alkotmányellenesnek fogjuk nyilvánítani, s mint ilyennek nincs hatásköre Irak legitim elnöke felett ítélkezni” – közölte Halil al-Dulaimi, az ex-diktátor ügyvéde.

Szaddám Huszein és hét alvezére ügyében a Paul Bremer, Irak volt amerikai kormányzója által 2003-ban felállított különleges törvényszék ítélkezik. A New York-i székhelyű Human Rights Watch jogvédő szervezet kifogásolta, hogy a bíróságnak nyújtott amerikai támogatás megkérdőjelezi a testület pártatlanságát. Többen követelték, hogy Szaddám Huszeint állítsák nemzetközi bíróság elé, de Ibrahím Dzsaafari kormányfő hétfőn ezt elutasította, mondván, hogy az “iraki igazságszolgáltatás igazságos és átlátható”.

Szaddám Huszeint és hét alvezérét az észak-iraki Dudzsailban 1982-ben elkövetett vérengzés miatt vonják szerdán felelősségre, amelynek 143 lakosát mészárolták le, megtorlásul az elnöki konvoj elleni támadásért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik