Nagyvilág

Prodi lesz Berlusconi kihívója

Az olasz baloldal által meghirdetett és finanszírozott népszavazáson a válaszadók 73,5 százaléka úgy döntött, Romano Prodi, az Európai Bizottság korábbi elnöke legyen a 2006-os választásokon Silvio Berlusconi kihívója.

Sikeresnek tekinthető a vasárnapi olasz népszavazás abban a tekintetben, hogy határozott döntés született arról, hogy ki képviselje a baloldalt a következő választáson. A szavazatok közel háromnegyedét begyűjtő Prodit jócskán lemaradva követte a második helyezett, Fausto Bertinotti akire a válaszadók 15 százaléka voksolt – számolt be a BBC. A szavazatok kétharmadának megszámlálása után biztosnak látszik a sorrend, a végleges eredményeket hétfőn estére ígérik a szervezők. A beszámolók szerint közel hatvanmilliós ország lakosai közül négymillióan járulta az urnákhoz. “Hatalmas felelősség, ez több mint amiről álmodtam” nyilatkozta a fölényes győzelem után Romano Prodi.

A voksoláson hét jelölt közül választhattak az olaszok. Minderre azért került sor, mivel a balközép pártkoalíciónak eddig nem sikerült kiválasztania Silvio Berlusconi jelenlegi miniszterelnök méltó ellenfelét, az olasz állampolgároktól várták a kérdés eldöntését. Az országos szavazáson bárki leadhatta voksát, bár a szervezők elsősorban a baloldali érzelműektől várták, hogy eldöntsék, ki vezesse az L’Unione nevű baloldali párttömörülést. A furcsa megoldásra egyébként még Olaszországban sem volt soha példa. „Prodi csak úgy képes nyerni, ha csak a baloldaliak szavaznak” kommentálta a hétvégi eseményeket Silvio Berlusconi a jobboldali legesélyesebb kormányfőjelöltje a jövő évi választásokon.

A voksolást beárnyékolja, hogy egy dél-olaszországi szavazóhelységben agyonlőtték az ellenzék egyik regionális vezetőjét. A rendőrség szerint, Francesco Fortugno meggyilkolása mögött vélhetően az Ndrangheta nevű olasz maffia áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik