Nagyvilág

Bászájev volt a nalcsiki támadás “elvi irányítója”

Samil Bászájev radikális csecsen hadúr közleményben ismerte el a hétfői nalcsiki támadás "elvi irányítását." Az ő nevéhez fűződik a beszláni terrortámadás is.

A csecsen szakadárok Kavkaz-Center internetes hírportálján kiadott közleménye szerint a fegyveres rajtaütés közvetlen, gyakorlati irányítója “Szejfullah, a kaukázusi front kabard-balkárföldi emírje” volt, de az “általános elvi irányítást” Bászájev tartotta kézben.

Közleménye szerint 217 muzulmán harcos vett részt az észak-kaukázusi Kabard-Balkárföld fővárosában végrehajtott csütörtöki rajtaütésben, amelynek célja a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kabard-balkárföldi részlegének épülete, a szövetségi büntetés-végrehajtási felügyelet épülete és a nalcsiki 3-as számú rendőrállomás volt.

Az orosz hatóságok leverték a muzulmán lázadást, a támadók közül sokat megöltek. Bászájev közleménye 41 muszlim fegyveres halálát ismerte el az orosz hatóságok által közölt kilencvenkettővel szemben.

Samil Bászájev csecsen szeparatista gerillavezér korábban magára vállalta a több mint 300 gyermek halálával járó észak-oszétiai iskolafoglalási akciót, és hasonló véres terroreseményeket ígért, amennyiben az orosz csapatok nem hagyják el Csecsenföldet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik