Nagyvilág

A szaúdi király felszámolná az al-Kaidát

Még harminc év, és Szaúd Arábia megtöri az al-Kaidát, és felszámolja a szervezetet – mondta kinevezése óta adott első, az amerikai ABC televíziónak adott interjújában Abdullah szaúdi király.

Az al-Kaida az „ördög műve”, amely ellen harcolni kell, mert lehetetlen, hogy létezne olyan ember, aki igazsággal, hűséggel és tisztességgel a szívében ilyen cselekedetekre lenne képes – nyilatkozta Abdullah szaúdi király. Az iszlám a “béke vallása” amely elítéli a szeptember 11-ei terrortámadást, habár az extrém nézeteknek még nem sikerült maradéktalanul gátat szabni – ismerte el.


A szélsőséges nézetek veszélye továbbra is fennáll Szaúd Arábiában, csakúgy, mint „a világ összes országában”, ezért érthetetlen, hogy miért került épp a királyság a figyelem középpontjába a terrorcselekmények kapcsán – mondta. A jelenlegi kormány megvon minden támogatást mindazon szervezetektől, melyeknél a vallási radikalizmus veszélye fenyeget.

Elemzők szerint a nyilatkozat annak a politikai törekvésnek a része, mely az ország amerikai megítélésének javítására irányul. A szaúdi király ugyanakkor elismerte, hogy az Egyesült Államok Irakkal, Afganisztánnal, és a tágabb közel-keleti térséggel kapcsolatos politikája megosztotta a szaúdi közvéleményt.


A nyilatkozatnak különös jelentőséget ad, hogy Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetője Szaud-Arábiában született, és családja – mellyel még a terrorszervezet megalakítása előtt minden kapcsolatot megszűntetett – a királyi ház egyik legnagyobb beszállítója.


Csökkentenék az olaj árát


Abdullah elmondta, hogy bár az olajárak hirtelen felszökése más országok számára jelentős károkkal járt, Szaúd Arábia profitált a helyzetből. A szaúdi olajtermelés napi tíz millió hordóra emelkedett, hogy eleget tegyen a növekvő világpiaci keresletnek, és csökkentse az emelkedő árakat. Tudjuk, hogy más országok anyagi vesztesége óriási, ezért most azon dolgozunk, hogy az árak újra csökkenjenek- mondta Abdullah, akit az idén augusztusban koronáztak a világ legnagyobb olaj exportáló országának királyává.

Irakkal, és az Iráni helyzettel kapcsolatban kifejtette: Szaúd Arábia reméli, hogy Teherán nem jelent majd veszélyt az iraki békefolyamatra és biztonságra.

Arra kijelentésre, mely szerint az utóbbi időkben a szaúdi nők szabadságjogait számos alkalommal korlátozták, Abdullah elmondta: eljön majd a nap, amikor a nők számára engedélyezni fogják az autóvezetést. A szaúdi nép még csak most kezd nyitni a világ felé, ezért a közeljövőben „minden” elképzelhető – mondta a király.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik