Nagyvilág

Népszavazás dönt Berlusconi kihívójáról

Vasárnap népszavazáson döntenek Olaszországban arról, hogy ki legyen Silvio Berlusconi kihívója a 2006-os parlamenti választásokon. Romano Prodi a legesélyesebb.

Mivel a balközép pártkoalíciónak eddig nem sikerült kiválasztania Silvio Berlusconi jelenlegi miniszterelnök méltó ellenfelét, az olasz állampolgároktól várják a kérdés eldöntését. Az országos szavazáson bárki leadhatja voksát, bár a szervezők elsősorban a baloldali érzelműektől várják, hogy eldöntsék, ki vezesse az L’Unione nevű baloldali párttömörülést. A furcsa megoldásra egyébként még Olaszországban sem volt soha példa.

Október 16-án, vasárnap reggel nyolc és este tíz között a személyi és a választói igazolvány felmutatásával minden olyan olasz állampolgár leadhatja szavazatát, aki 2006 május 13 – tehát az országgyűlési választások – előtt betölti a 18. életévét, sőt, azok a külföldi állampolgárok is véleményt nyilváníthatnak, akik legalább három éve ott dolgoznak és állandó lakhellyel rendelkeznek Olaszországban. A szavazólap kitöltése előtt azonban valamennyi megjelenőnek alá kell írnia a L’Unione programját – amely nagyvonalakban egyébként a pártszövetség 2006-os választási programját tartalmazza – és a szavazás lebonyolításához hozzájárulandó szimbolikus egy eurót kell fizetniük. Az urnák felállításával és a szavazólapok nyomtatásával kapcsolatos egyéb költségeket a L’Unione pártjai fizetik.


Heten Berlusconi ellen

Hét jelölt közül lehet választani: a pártkoalíciót alkotó valamennyi párt megjelölte aspiránsát, sőt, két független kihívó is akadt Ivan Scalfarotto és az antiglobalista nézeteiről híres Simona Panzino személyében. A legnagyobb eséllyel talán a DS (Democratici di Sinistra) és a balközép Margherita közös jelöltje, Romano Prodi indul, de a jelöltek között van Fausto Bertinotti, a kommunista tömörülés (Rifondazione Comunista), Alfonso Pecoraro Scanio, a zöldek, Antonio Di Pietro, az Értékek Itáliája, illetve Clemente Mastella, az Udeur (Unione Democratica Europea) színeiben.


Egy cél – különböző nézetek

A jelöltek, bár ugyanahhoz a pártszövetséghez tartoznak, és közös céljuk Silvio Berlusconi jobbközép koalíciójának a megbuktatása, több kérdésben jelentősen különböznek egymástól. Míg a kommunisták szorosabb szakszervezetet és biztosítási rendszert szeretnének (igaz, ez csak a dolgozókra terjedne ki), addig a pártszövetség többi tagja liberálisabban gondolkodik erről a kérdésről. Nagy vita alakult ki arról is, hogy míg a hétből hat jelölt teljes egyetértésben támogatná a Spanyolországhoz hasonló élettársi státusz bevezetését a különböző és azonos neműek esetében is, addig Clemente Mastella szembe ment ezzel a törekvéssel.

A legfontosabb kérdés persze, hogy ki a legalkalmasabb arra, hogy stabilan együtt tartsa a szövetség pártjait, illetve vezetésével a L’Unione legyőzze Berlusconit. A Forza Italia vezetője egyébként – nem meglepő módon – több alkalommal is ironikusan kritizálta a választási kezdeményezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik