Nagyvilág

Káosz Pakisztánban: megbénult a mentés

A nemzetközi mentőalakulatok Iszlámábád repterén várakoznak, mert a katasztrófa sújtotta övezet megközelíthetetlen. Az éhező pakisztániak kézzel kutatnak a romok között, de egyre kevesebb az esély, hogy túlélőket találjanak.

A legfrissebb adatok szerint legalább 40 ezren haltak meg a szombat reggeli pakisztáni földrengésben, az ENSZ becslése szerint  pedig mintegy 4 millió ember maradt fedél nélkül. Az iszlámábádi magyar nagykövetség továbbra sem tud magyar áldozatokról; Pakisztánban jelenleg tizennégy külföldit: négy svédet, két olaszt, egy egyiptomit, egy spanyolt és egy japánt keresnek.

Az ázsiai ország londoni nagykövete hosszú távú segítséget kért az ENSZ-től az újjáépítésre. Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár rendkívüli tanácskozásra hívta össze a szervezet vezető testületét; elképzelhető, hogy a szervezet szintén légi eszközökkel segíti a mentést, amelyeket az amerikaiakhoz hasonlóan Afganisztánból irányítanának át.

A magyar kormány 20 millió forintos gyorssegélyről döntött; a Külügyminisztérium gyorsított pályáztatási eljárással osztja szét a pénzt a Pakisztánba utazó mentő és segélyszervezetek között. A magyar csoport, akik várhatóan 8-10 napot töltenek Pakisztánban, kéttonnányi műszaki mentőeszközt, a saját ellátásukhoz szükséges élelmiszert, gyógyszert és egészségügyi felszerelést visznek magukkal.

Közben egyre kevesebb az esély, hogy a romok között túlélőket találnak. A mentőalakulatok sok helyre még el sem jutottak, az elpusztult települések egy része ugyanis közúton megközelíthetetlen, a helyi hatóságoknak pedig még a külföldi segítség ellenére is kevés a helikoptere. Az emberek kézzel kutatnak a romok között; ívóvíz és élelem sincs, az emberek a patakok vizét isszák. A túlélők körében egyre nagyobb az ingerültség, mert úgy tartják, hogy a katasztrófavédelem lassan reagált az eseményekre. Sok család töltötte a földrengést követő harmadik éjszakát is olyan hajlék nélkül, amely védelmet nyújtana a szakadó eső és a hideg ellen.

Pakisztán északi részét szombaton reggel a Richter-skála szerinti 7,6-os erősségű földrengés rázta meg. A rengés epicentruma az India és Pakisztán között megosztott egykori háborús övezetben, Kasmír tartományban volt. A rengést több mint 120 utórengés követte, ezek között is sok volt az 5-6-os erősségű rengés, amelyek önmagukban is pusztítóak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik