Nagyvilág

Negyvenezernél is több áldozat

Negyvenezerre nőtt a pakisztáni földrengés halálos áldozatainak száma, s a térségben emberek milliói váltak hajléktalanná a pusztítás nyomán.

 

Magyarokat nem keresnek

A pakisztáni hatóságok a földlökések után két nappal is 45 külföldi állampolgárt – európaiakat, japánokat és arab országokból érkezetteket – tartanak számon. Az iszlámábádi magyar nagykövetség hétfői információi szerint a képviselet továbbra sem tud magyar áldozatokról, a nagykövetséggel kapcsolatban lévő magyarok közül mindenki bejelentkezett, jól van. A nemzetközi mentőcsoportok irányítását a pakisztáni válságközpont végzi, de a magyar külképviselet folyamatosan figyelemmel kíséri a magyar mentők tevékenységét.

Negyvennyolc órával a dél-ázsiai földrengés után hétfő hajnalra tovább növekedett a halálos áldozatok száma Pakisztánban. A pakisztáni elnök szóvivője, Saukat Szultan vezérőrnagy sajtójelentések szerint hétfőn azt nyilatkozta, hogy országában több mint negyvenezer ember vesztette életét a szombati földrengés következtében. Közülük mintegy húszezren Kasmír tartományban estek áldozatul a természeti csapásnak. Ugyancsak meghaladja a negyvenezret a sebesültek száma. Becslések szerint a térségben emberek milliói váltak hajléktalanná.

A legfrissebb amerikai adatok alapján a Richter-skála szerint 7,7-es erősségű földrengés szombaton, helyi idő szerint reggel 8 óra 50 perckor (közép-európai idő szerint 5.50-kor) következett be, epicentruma Iszlámábádtól mintegy 95 kilométerre észak-északkeletre, fészke tíz kilométeres mélységben volt. Korábban a Richter-skála szerinti 7,6 erősségűnek határozták meg az elsősorban Dél- -Ázsiát megrázó földmozgást.

A hatóságok szerint égetően szükség van élelmiszerre, ivóvízre, gyógyszerekre, illetve kötszerekre, továbbá sátrakra és takarókra. Pervez Musarraf pakisztáni elnök ismét segélyszállítmányokat kért a nemzetközi közösségtől.

Áldzatok Kasmír mindkét oldalán

A legnagyobb rombolást Kasmír pakisztáni ellenőrzésű részén okozta a pusztító erejű földrengés: a tartományban csaknem húszezer halottat és mintegy negyvenezer sebesültet számoltak össze. Kasmír tartománnyal és közigazgatási székhelyével, a 125 ezer lakosú Muzzafarábáddal gyakorlatilag megszűnt minden összeköttetés.

A pakisztáni Kasmír 2,4 milliós lakosságának több mint felét súlyosan érintette az elemi csapás. Ezen a részen a boltosok és a hajléktalanná vált, segélyre váró nincstelenek között kemény összetűzésekre került sor, miközben hírügynökségek szerint fosztogató bandák lepik el a körzetet, ahol számos települést törölt el a föld színéről a katasztrófa, utakat és elektromos hálózatokat morzsolva szét. A lerombolt infrastruktúra miatt a segélyek eljuttatása is súlyos gondokat okoz az érintett körzetekben, ahova katonákat vezényeltek a rend fenntartására, a hullarablások és fosztogatások megfékezésére.  Az áldozatok temetése sem megoldott egyelőre, továbbá az ivóvízellátás nehézségei miatt is fokozott a járványveszély. 

Pervez Musarraf államfő vasárnap nemzeti tragédiáról beszélt, amit szóvivője később azzal toldott meg, hogy az ország történetében még soha nem volt ilyen méretű katasztrófa. A dél-ázsiai országban háromnapos nemzeti gyászt hirdettek.

Kasmír indiai részéből több mint 800 halottat és ezer sebesültet jelentettek. A halottak között van 54 indiai katona is, akik egy összeomlott határőrposzt romjai alatt lelték halálukat a tűzszüneti vonalon. Afganisztánban három gyerek életét követelte a természeti csapás. A katasztrófa segélyfelajánlási és segítségnyújtási hullámot indított el az egész világon, folyamatosan érkeznek az orvoscsoportok és a mentőegységek a pakisztáni fővárosba.


Segélyek és segítségek

Az Egyesült Államok, Japán, Thaiföld, Németország, Nagy-Britannia, Csehország és Ausztrália kormánya az elsők között ajánlotta fel támogatását, összesen 2,46 millió dolláros segély formájában. Az egyesült államok nyolc helikoptert is küldött a mentési munkálatok támogatására.

Az Európai Unió gyorssegélyként 3,6 millió dollárt szabadított fel, Kína 6,2 millió dollárt ígért. Dánia 10 millió koronát (1,34 millió eurót) ajánlott fel a mentési munkálatok finanszírozására: az összeg felét a nemzetközi vöröskeresztnek, másik felét az ENSZ-nek utalják át. Az Ázsiai Fejlesztési Bank 10 millió dollárt csoportosít át sürgős segélyezésre. Keresőkutyás mentőegységeket küldött Iszlámábádba Nagy-Britannia, Kína, Japán, Svájc, Csehország, Törökország, Franciaország, Németország és Svájc.

Az ENSZ három segélyközpontot létesített Iszlámábádban és a letarolt Muzzafarábádban, hogy felmérjék a szükségleteket és összehangolják a segélyezést a földrengés sújtotta térségben. Magyarországról az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Speciális Mentők, valamint a Főnix Speciális Mentők küldenek keresőkutyás kutató-mentő csoportokat a pakisztáni földrengés helyszínére. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik