Nagyvilág

Több mint 30 ezer áldozat is lehet Dél-Ázsiában

Előzetes becslések szerint akár 30 ezer halálos áldozata is lehet a Dél-Ázsiát sújtó földrengésnek - közölte a leginkább sújtott tartomány, Kasmír, egyik minisztere. Bagh tartományban például több falut teljes egészében a földdel tett egyenlővé a földrengés, és egyetlen túlélő sem maradt.

A szombati földmozgás mintegy 41 ezer sebesültet követelt és százezrek váltak hajléktalanná – jelentette ki vasárnap reggel Saukat Szultan vezérőrnagy, a hadsereg és egyben Musarraf államfő szóvivője. Ugyanakkor utalt arra is, hogy a halottak száma tovább emelkedhet, a Richter skála szerint 7,6-es erejű földmozgás elsősorban Pakisztán, valamint India északi részén ugyanis olyan hatalmas mértékű pusztításokat okozott.

Iszlámábádi hivatalos közlés szerint a legtöbben Kasmír Pakisztán által ellenőrzött részén haltak meg, köztük több száz katona. Számos falu és település szinte a földdel vált egyenlővé, a térség fővárosa, Muzzaffarabád hetvenöt százalékban elpusztult.
Több ezer személy vesztette életét az ország Északnyugati Határtartományában. A tartományban az áldozatok között mintegy négyszáz iskolás gyermek van, akikre a földrengés nyomán ráomlott az iskolaépület. A fővárosban, Iszlámábádban összedőlt két lakóház. A hatóságok szerint legkevesebb kétszáz személy lelte halálát a romok alatt. Pervez Musarraf államfő nemzeti tragédiáról beszélt, amit szóvivője azzal toldott meg, hogy az ország történetében még soha nem volt ilyen méretű katasztrófa.


Eközben növekedett a halálos áldozatok száma Kasmír India által ellenőrzött részén is, hivatalos adatok szerint vasárnap reggelig meghaladva a háromszázat. A Richter-skála szerint 7,6 erősségű földrengés helyi idő szerint szombaton délelőtt rázta meg Dél- és Közép-Ázsia térségét. A rengés epicentruma a fővárostól, Iszlámábádtól mintegy kilencvenöt kilométernyire, északkeletre volt.


A földmozgás elsősorban Pakisztánt és Indiát sújtotta, de áldozatokról, illetve károkról érkezett jelentés Afganisztánból, sőt Bangladesből is. A nagy erejű földmozgást több utórezgés követte, ami tovább növelte az érintett térségek lakosságának körében kitört pánikot. Közben a mentési munkálatokat jelentős mértékben akadályozza a zord időjárás is, mindenekelőtt a hideg és a szüntelen esőzés. Több helyütt a mentőeszközök hiánya miatt az emberek kézzel igyekeznek eltakarítani a romokat, hogy felkutassák az életben maradottakat.


A földrengés által sújtott térségekben nincs áramszolgáltatás és megszakadt minden telefonösszeköttetés. A hatóságok közlése szerint hiány van gyógyszerekben és kötszerekben, élelmiszerekben és ivóvízben. Mind Pakisztán, mind India nemzetközi segélyért folyamodott.


Segítséget ajánlott fel az Európai Unió és az Egyesült Államok, az első amerikai segélyszállítmányok állítólag már útban vannak a térség felé. Az ENSZ segélykoordinátorokat küldött Pakisztánba azzal a céllal, hogy haladéktalanul felmérjék a szükséges segélynyújtás módozatait. A világszervezet humanitárius ügyekkel foglalkozó megbízottja, Jan England szerint az ENSZ kész minden lehetséges módon segíteni. Segítséget ajánlott fel Japán és több más ország is.


A Külügyminisztérium továbbra sem tud magyar áldozatokról a pakisztáni földrengésben, a pakisztáni magyar nagykövetséggel kapcsolatban lévő magyarok közül mindenki jól van – mondta Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője az MTI-nek vasárnap. 


Hozzátette: a Magyarország által nyújtandó esetleges segélyről hétfőn egyeztetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik