Nagyvilág

Eredménytelen lengyel elnökválasztás

Lengyelországban a parlamenti választások után két héttel lezajlott az elnökválasztás első fordulója. Az exit-poll szerint Donald Tusk nyert, ám nem eléggé, így jöhet október 23-án a második forduló.

Donald Tusk, a jobbközép Polgári Platform jelöltje ugyan legyőzte fő vetélytársát, a konzervatív Lech Kaczynskit, de nem szerezte meg a megválasztáshoz szükséges 50 százalék plusz egy szavazatot.

A szavazófülkéből kilépő választók megkérdezése alapján készült felmérések szerint a legtöbb szavazatot (38 százalékot) Donald Tusk, a liberális Polgári Platform (PO) jelöltje kapta. A második fordulóba Tusk és a 32 százalékot kapott konzervatív Lech Kaczynksi jutott. A szélsőbaloldali Andrzej Lepper 13, a szociáldemokrata Marek Borowski a voksok tíz százalékát kapta. Amennyiben a hivatalos szavazatszámlálás megerősíti az exit-pollok eredményét, a második fordulóra október 23-án kerülhet sor.
 
A PiS jelöltje, Kaczynski, aki a halálbüntetés újbóli bevezetését szorgalmazza, az euroszkepticizmus felé húz, ellentétben az egyértelműen Európa-párti Tuskkal. Elemzők szerint a PiS két héttel ezelőtti győzelme az országgyűlési választásokon egyfelől hátszelet jelenthet Lech Kaczynski számára, másfelől viszont hátrányt, mivel a pártjának frontembere, Jaroslaw Kaczynski, Lech ikertestvére, a lengyelek pedig nem szívesen adnák a teljes hatalmat egyazon család kezébe. Valószínűleg ez lehet az oka annak, hogy bár korábban a miniszterelnöki posztra Jaroslaw Kaczynskit várták, a PiS mégis Kazimierz Marcinkiewiczet jelölte miniszterelnöknek, hogy ne rontsa Lech Kaczynski esélyeit az államfői poszt elnyerésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik