Nagyvilág

Abszolút többséget szerzett a baloldal Burgenlandban

A nem végleges adatok szerint az osztrák tartományi választáson a szociáldemokraták a voksok 51 százalékát szerezték meg.

Abszolút többséget szerzett a burgenlandi tartományi parlamentben az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) a vasárnapi tartományi választásokon, amelyeken – nem végleges adatok szerint – a szavazatok több mint 51 százalékát szerezte meg.

A vasárnapi voksoláson az előrejelzések szerint csak az volt kérdéses, hogy abszolút lesz-e a szociáldemokraták győzelme, miután valamennyi felmérés azt mutatta, hogy a párt – amely öt évvel ezelőtt is nyert a tartományban – támogatottsága jóval nagyobb, mint a Wolfgang Schüssel kancellár vezette Osztrák Néppárté (ÖVP). A szociáldemokraták kettővel növelni tudták mandátumaik számát, így 19 képviselőjük lesz a 36 fős tartományi parlamentben.

A néppártiak csaknem 37 százalékos eredménnyel csekély mértékben növelni tudták támogatottságukat, és így meg tudták őrizni 13 mandátumukat. Az egykoron Jörg Haider vezette Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elveszítette támogatóinak a felét, így a korábbi néggyel szemben csak két képviselőt küldhet a burgenlandi parlamentbe.

A Zöldek támogatottsága valamelyest csökkent ugyan, de továbbra is 2 képviselőjük lesz a tartományi törvényhozásban.

Egy héttel ezelőtt Stájerországban is nyertek a szociáldemokraták, a jobbközép néppártiak 60 év után veszítették el elsőségüket ebben a tartományban. Az SPÖ az október 23-án tartandó bécsi tartományi választásokon is győzelemre készül, s vezetőinek meggyőződése, hogy a párt megnyeri a jövő tavasszal tartandó szövetségi parlamenti választásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik