Nagyvilág

Intézkedések Romániában a madárinfluenza ellen

Köz- és állategészségügyi intézkedések egész sorával igyekeznek a román hatóságok elszigetelni és felszámolni az esetleges madárinfluenza gyanús gócokat.

Szigorú helyi egészségügyi vesztegzárat, nyolc megyére kiterjedő vadászati tilalmat, az esetleg veszélyeztetett térségbeli lakosság azonnali védőoltását rendelték el a román hatóságok.

Az intézkedéseket az tette szükségessé, hogy a Duna-deltát felölelő Tulcea megye egyik kis településén egy parasztgazdaságban október 4-én és 6-án elhullt három kacsatetemben a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták a madárinfluenza antitesteit.

Az esetről Gheorghe Flutur román mezőgazdasági miniszter számolt be pénteki rendkívüli sajtóértekezletén, amikor bejelentette az első sürgősségi intézkedések elrendelését is. A helyi intézkedéseken túl a román hatóságok a hazai laboratóriumi vizsgálatok megerősítésére az elhullt házi szárnyasokból vett mintákat küldtek a Nagy-Britanniában működő európai közösségi laboratóriumnak, ahonnan néhány napon vagy legfeljebb két héten belül várják az eredményt.

Addig is azonnali hatállyal szigorú köz- és állategészségügyi vesztegzárat rendeltek el a Tulcea megyei faluban, ahol a madárinfluenza gyanús gócot felfedezték. Elrendelték a település összes házi szárnyasainak kiirtását, az egyéb háziállatok egészségügyi felügyeletét, a település fertőtlenítését és egészségügyi elszigetelését, a lakosság azonnali védőoltását a rendelkezésre álló leghatékonyabb influenza elleni gyógyszerrel és szigorú orvosi felügyelet alá helyezését.

A térségre vonatkozó legszigorúbb egészségügyi vesztegzár bevezetésén túl a román mezőgazdasági tárca még péntek este Tulcea megyében és a vele határos további hét – Konstanca, Calarasi, Braila, Galac, Ialomita, Vaslui és Vrancea – megye területén betiltotta a vadászatot a vadmadarakra. Hasonlóképpen elrendelték a Duna-deltában előforduló vadmadarakból vett biológiai anyagok laboratóriumi vizsgálatát, a deltában szabadon élő háziállatok begyűjtését és egészségügyi ellenőrzését.

A román egészségügyi minisztériumban azonnal összeült a közegészségügyi válságstáb, hogy megtegye az ilyenkor szükséges intézkedéseket az érintett megyében. Egyúttal gondoskodnak az ország egész lakosságának a megfelelő tájékoztatásáról és az egészségügyi védőintézkedésekre vonatkozó felvilágosításáról, az orvosi kar és az egészségügyi hálózat megfelelő felkészítéséről. Ezzel egyidejűleg Románia betiltotta az élő és vágott baromfi behozatalát 15 országból, a határállomásokon pedig szigorítják az állategészségügyi intézkedéseket.

Az illetékes román szakhatóságok valószínűleg tartják, hogy a Duna-deltájában előforduló vadmadarak közül esetleg leginkább a nagy lilik, a vadkacsa és a vadliba hurcolhatta be a madárinfluenza vírust. De két másik Tulcea megyei település – Maliuc és Agighiol – térségében negyven hattyútetemet is találtak. Román hírforrások által idézett illetékes szakemberek gyanúja szerint a legvalószínűbb, hogy a deltai vándormadarak esetleg Oroszországból és Kazahsztánból hurcolhatták be a Duna torkolatvidékére a madárinfluenza vírust.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik