Nagyvilág

Tíz al-Kaida-merényletet hiúsították meg az utóbbi években

Az Egyesült Államok és partnerei az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat három merényletkísérletét hiúsították meg 2001. szeptember 11. óta az Egyesült Államokban, és további hetet más országokban - mondta csütörtökön George Bush amerikai elnök.

Ezenfelül legalább öt olyan al-Kaida-összeesküvést göngyölítettek fel, amelyek vagy egyesült államokbeli célpontok “bemérésére” irányultak, vagy ügynökök bejuttatására – tette hozzá az amerikai elnök a terrorizmus témájával kapcsolatos washingtoni beszédében. Azzal vádolta az iszlámista radikálisokat, hogy egész nemzeteket akarnak rabságba taszítani, és meg akarják félemlíteni a világot.

A Nemzeti Demokráciaalapítvány rendezvényén mondott beszédében Bush a kommunizmushoz hasonlította az iszlámista radikálisok ideológiáját. Bejelentette, hogy kormánya “a teljes győzelemig” folytatja terrorizmusellenes harcát. “Nem nyugszunk, amíg fel nem göngyölítjük a szervezett nemzetközi terrorhálózatokat, el nem fogjuk és felelősségre nem vonjuk vezetőiket gyilkos tetteikért” – mondta.

Elismerte ugyanakkor, hogy most még csak fel sem lehet mérni a terrorellenes harc további nehézségeit. Az eddigi harc eredményeként az ellenség sebeket szenvedett, de még képes merényleteket végrehajtani a világ bármely részén – folytatta.

Az iszlámisták azt hiszik, hogy ha hatalomra jutnak egy országban, tömöríthetik maguk mögött a muzulmán tömegeket, és képesek lesznek megdönteni térségükben az összes mérsékelt kormányt, majd radikális iszlám birodalmat hozhatnak létre, amely Spanyolországtól Indonéziáig terjed.

Bush szerint a muzulmán radikálisok most Irakra összpontosítanak, ott remélik magukhoz ragadni a hatalmat. Ezért tekinti az amerikai kormány Irakot a terrorizmus elleni harc központi frontjának – mondta. Tagadta azokat az állításokat, amelyek szerint éppen az amerikaiak katonai jelenléte szítja a radikalizmust Irakban.

Az elnök láthatólag igyekezett növelni beszédével az iraki politikáját támogatók apadó táborát, és ostorozta az Egyesült Államok iraki háborújának bírálóit. “Egy nehéz és hosszú küzdelem közepén persze mindig nagy a kísértés arra, hogy nyugodt életre törekedjünk, kibújjunk kötelességeink alól, és megfeledkezzünk a világ problémáiról” – korholta a háború ellenzőit.

Szavai szerint az arab média egyes elemei segítik a terroristákat, gyűlöletet szítanak és antiszemita propagandát folytatnak. Segítségükre vannak egyes lényegükből kivetkőzött jótékonysági szervezetek is, amelyek pénzt adnak terrorcselekmények finanszírozására. Vannak államok is, amelyek pártfogolják a terroristákat – tette hozzá, ismét Szíriát és Iránt vádolva meg ilyen tevékenységgel.

Megfigyelők szerint az amerikai elnök tudatosan időzítette ezt a beszédét az október 15-én esedékes iraki népszavazás elé. Bush iraki politikájának központi eleme az alkotmány gyors elfogadtatása, és ezzel a politikai rendezés felgyorsítása, ami lehetővé tenné az amerikaiak számára jelentős áldozatokkal járó iraki katonai jelenlétük mérséklését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik