Nagyvilág

Visszakapták vétójogukat a szunniták

Az ENSZ kifogására visszavonták az iraki alkotmánytervezetről szóló október 15-ei szavazás lefolytatásának módosított szabályait, mely megnehezítette volna a szunnita ellenzék számára a dokumentum elutasítását.

Az iraki parlament  az Egyesült Államok és Nagy-Britannia egyetértésével úgy határozott, hogy visszaállítja az alkotmánytervezetről szóló népszavazásra vonatkozó eredeti szabályokat. Minderre azért volt szükség, mert az ENSZ tanácsadók szerint a múlt heti módosítás nem felelt meg a nemzetközi követelményeknek – írja a BBC.

A parlament korábbi határozata szerint az alkotmány visszautasítása csak abban az esetben következhet be, ha az összes regisztrált szavazó kétharmada dönt így, ellentétben a most visszaállított törvénnyel mely szerint ehhez a szavazáson ténylegesen résztvevők kétharmada szükséges. A referendumon való alacsony részvétel esetén így a szunnita ellenzék elegendő voksot gyűjthet össze az alkotmyánytervezet leaszavazásához.


A 275 tagú parlament csupán fele volt jelen, de így is, 119-28-as többséggel visszaállították az eredeti szavazási rendet. Az iraki parlamentben a siítai, és a kurd párt együtt van többségben, s ők támogatják az új alkotmányt.

Korábban a szunnita vezetők ellenezték a szabály módosítását arra hivatkozva, hogy az megakadályozná őket abban, hogy adott esetben vétóval élhessenek. Az iraki kormány teljes mértékben elkötelezett az alkotmányozási folyamat törvényes lebonyolításával kapcsolatban, és meg van győződve ennek sikeréről, sokkal inkább, mint a referendum kimeneteléről – mondta Leith Kubba kormányszóvivő a szavazás után.

Közben az ENSZ 5 millió példányban megkezdte az alkotmánytervezet szövegének szétosztását az iraki nép körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik