Nagyvilág

Az osztrákok szigorították a tárgyalási feltételeket a törökökkel

Az osztrák kormány szigorúbbá tette a csatlakozási feltételeket Törökország számára. Törökország pedig bejelentette, hogy Ciprus ügyében nem enged az EU nyomásának, amely kérdést szerinte az ENSZ-nek kell majd eldöntenie.

Wolfgang Schüssel kancellár kedden Bécsben kijelentette, hogy sikerült jelentős változtatást elérni a tárgyalási mandátum megfogalmazásában. Az osztrák álláspont szerint feltétellé vált, hogy az unió szervezete képes legyen Törökországot befogadni, míg korábban ez csupán mérlegelési szempont volt. Ez gyakorlatilag új fejezetet nyit a csatlakozási tárgyalásokban – hangoztatta az osztrák kancellár, aki külügyminiszterével, Ursula Plassnikkal együtt tartott sajtóértekezletet.

Schüssel érvelése szerint bár Ausztria egyedül állt ki a változtatások mellett a mandátum megfogalmazásában, sok európai aggodalmát képviselte, különösen a francia és a holland választokét, akik az év folyamán elutasították az EU-alkotmányát.

“A hozzánk érkezett elektronikus levelek, telefonhívások és postai üzenetek százaiból kiderül, hogy az európai lakosság többsége nagy szimpátiával tekint tárgyalási céljainkra” – hangoztatta az osztrák kancellár.

Törökország nem enged Ciprus ügyében

Törökország álláspontja nem változott Ciprus ügyében, s nem is fog, míg végleges békemegállapodás nem születik a török és görög részre osztott szigeten – jelentette ki a török külügyminiszter. Abdullah Gül nyilatkozata egy nappal azután hangzott el, hogy a szervezet – amelyhez tavaly májusban csatlakozott Ciprus görögöklakta része – megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal. Abdullah Gül, aki a tárgyalások megindulása alkalmából rendezett kisebb ünnepségre utazott Luxembourgba, azt ígérte, Ankara továbbra is politikai és gazdasági támogatást nyújt a Ciprus északkeleti csücskén élő törököknek, amíg meg nem valósul a földközi-tengeri sziget újraegyesítése.

A török külügyminiszter egyúttal megerősítette azt a török álláspontot, miszerint a ciprusi kérdés megoldását célzó diplomáciai erőfeszítéseket nem az EU-nak, hanem az ENSZ-nek kellene felügyelnie.

Ankara attól tart, hogy Brüsszel olyan megoldást javasolna, amely az EU-tag ciprusi görögöknek kedvezne. Az Európai Unió az óvatos becslések szerint is legkorábban tíz év múlva esedékes török csatlakozás feltételéül szabta, hogy Törökország ismerje el a sziget déli része felett ellenőrzést gyakorló – nemzetközileg elismert – ciprusi görög kormányzatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik