Külföld

Újabb amerikai offenzíva az iraki lázadók ellen

admin
admin

2005. 10. 04. 15:53

Megkezdték idei legnagyobb hadműveletüket az amerikaiak Irak nyugati részén a kormányellenes lázadók ellen. A "Folyókapu", illetve „Vasököl" nevű hadműveletek célja az iraki al-Kaida felszámolása az Eufrátesz völgyében - írja a BBC.

A “Folyókapu” nevű hadműveletben 2500 katona vesz részt, és főként az Eufrátesz melletti három település, Hadisza, Hakláníja és Baruana ellen irányulnak majd a támadások

Közben tovább folyik a szombaton indított “Vasököl” nevű hadművelet a szíriai határ közelében mintegy ezer katona részvételével. Itt a legfrissebb adatok szerint 57 lázadót öltek meg a fegyveresek ellen házról házra folyó kutatás és összecsapások során; amerikai veszteségekről nem érkezett jelentés. Az érintett Al-Anbár tartomány az iraki felkelők egyik fő fészkének számít, az amerikaiak szerint ide érkezik a külföldi harcosok többsége.

A két hadműveletet alig két héttel az iraki alkotmánytervezetről tartandó, október 15-i népszavazás előtt indították el. Hétfőn késő este Kirkukban lelőttek egy magas rangú rendőrtisztet, Bagdadban pedig három civil esett áldozatul lázadók és iraki rendőrök tűzpárbajának.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.