Nagyvilág

Energiáról tárgyal Putyin az EU-csúcson

Vlagyimir Putyin megkezdte tárgyalásait a londoni orosz-uniós csúcstalálkozón, melynek fő témája az energiaellátás. Az EU már jelenleg is orosz készletekből fedezi olajfelhasználásának harmadát és gázfogyasztásának felét, ami előbb-utóbb politikai függőséget is jelenthet – írja a BBC.

Az orosz államfő rövid Brüsszeli látogatása után érkezett a brit fővárosba. A tárgyalásokon várhatóan szóba kerül a terrorellenes harc, valamint energia- és kereskedelmi kérdésekről is egyeztetnek. Szerdán kétoldalú találkozót is tart Putyin elnök Tony Blair brit miniszterelnökkel.

Az orosz parlament energiaügyi bizottságának elnöke, Valerij Jazevet elmondása szerint Nyugat-Európa gáz- és olajellátását egy új vezetéken keresztül növelik majd . Ez jobb alapot biztosít Oroszország számára az Európai Unióval való párbeszédhez, és lehetővé teszi, hogy a gázt reális áron lehessen eladni. A jövőben Nagy-Britannia és Németország is több gázt kap Oroszországtól, így nem engedhetik majd meg maguknak, hogy megharagítsák a Kremlt – érvelt az orosz politikus.


Bár a moszkvai brit nagykövet szerint nem kell attól tartani, hogy az eddig megbízható orosz gázellátásban változás következik be, Lettországnak erről más a véleménye. Az ország korábban a Szovjetunió része volt, jelenleg az Európai Unió tagja, és nem ápol jó viszonyt Moszkvával. Oroszország most éppen duplára akarja emelni a Lettországnak szállított gáz árát. A lett külügyminiszter, Artis Pabriks szerint az EU-nak fel kell ismernie, hogy ez történik akkor, ha az unió elvárásai nem találkoznak az orosz elképzelésekkel. Nyilvánvaló, hogy Oroszország nemcsak gazdasági, hanem politikai célokra is használja készleteit – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik