Nagyvilág

A CDU-jelölt nyert

A kereszténydemokrata CDU egyéni jelöltje, Andreas Lämmel nyert Drezdában a vasárnapi választásokon – adta hírül a BBC Online. Ez azonban nem sokat változtat a kialakult erőviszonyokon.

A vasárnapi drezdai szavazással lezárultak az idő előtti német parlamenti választások. A szavazásra jogosult közel 62 millió német többsége két héttel ezelőtt adta le voksát. A Drezda I választókerületben (az országos 160-asban) viszont egy egyéni képviselőjelölt váratlan halála miatt kénytelenek voltak elhalasztani a szavazást. A kerületben közel 220 ezer drezdai élhetett választójogával.

A legtöbb szavazatot a kereszténydemokrata CDU egyéni jelöltje, Andreas Lämmel szerezte meg, a második helyen Marlies Volkmer végzett, a szociáldemokraták (SPD) képviselőjelöltje, harmadik helyen pedig Katja Kipping, a Baloldali Párt politikusa végzett. A helyi választóbizottság vezetője, Detlef Sittel közvetlenül a választóhelyiségek bezárása után azt jelezte, hogy a választási részvétel meghaladta a 72 százalékot. A választásra jogosultak mintegy húsz százaléka levélben küldte el kitöltött szavazócéduláját.

A két héttel ezelőtti eredmény alapján a konzervatív pártok (CDU, CSU) tettek szert három mandátumos előnyre a Bundestagban, 225 mandátumra, őket a szociáldemokraták követték 222 mandátummal. Szakértők nem számítottak arra, hogy a drezdai eredmény alapvetően megváltoztatja az erősorrendet.

Megfigyelők elsősorban pszichológiai jelentőséget tulajdonítanak az utólagos szavazásnak az uniópártok és a szociáldemokraták között zajló nagykoalíciós pókerben. Nem zárható ki, hogy a két erő nagykoalícióra kényszerül, miután szövetségeseikkel együtt egyikük sem volt képes abszolút többségre szert tenni, az egyéb koalíciós próbálkozások pedig nem jártak eredménnyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik