Nagyvilág

Milliókat tettek nincstelenné a hurrikánok

Amerikaiak milliói vesztették el egzisztenciájukat a Katrina és a Rita hurrikán miatt. Csupán a Katrina 1,3 millió embert tett hajléktalanná – jelentette csütörtökön a USA Today című lap, a rendkívüli helyzetek szövetségi hivatalára (FEMA) hivatkozva.

A Katrina pusztítása elől menekülő New Orleans-i lakosok háromnegyede a Louisiana állambeli Baton Rouge-ban vagy más, New Orleanshoz közeli városban próbál magának új egzisztenciát teremteni. Mintegy 34 ezer ember azonban több mint 1600 kilométeres távolságra menekült szűkebb pátriájából. A Rita is tízezreket kényszerített otthonuk elhagyására, illetve végleges feladására.

Ez azonban csak becslés, mert egy héttel a Rita átvonulása után nincsenek még erről pontos adatai a hivatalnak. A Katrina pusztítása óta már csaknem öt hét telt el, de a megtalált halálos áldozatok többségét még nem sikerült azonosítani; a St. Gabriel-i ideiglenes halottasházban például csak harminckettőt az ott elhelyezett 800 közül. A két természeti katasztrófa összesen több mint 1100 ember életét követelte.

Kétségessé vált a Katrina dühöngésének napjaiban világszerte ismertté vált New Orleans-i stadion, a Superdome jövője. A következő két hónapban döntik el az üzemeltetők, hogy felújítják vagy inkább lebontják a súlyosan megrongálódott stadiont – mondta Tim Coulan, az üzemeltető vállalat elnöke a CNN hírtelevíziónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik