Nagyvilág

Merényletsorozat Irakban – nyolcvanöt halott

Nyolcvanöt ember meghalt és 110 megsebesült az iraki Balad városban történt robbantásos merényletsorozatban. A sérültek között van a város rendőrparancsnoka és négy további rendőr is. Helyi rendőrök korábban 37, illetve ötven halálos áldozatról beszéltek.

Szinte egyidejűleg robbant fel három pokolgép a Bagdadtól 80 kilométernyire északra fekvő, túlnyomórész síiták lakta városban, ami nyilvánvalóvá teszi, hogy összehangolt akciókról van szó. Mindhárom esetben öngyilkos merénylő robbantotta fel az autóba rejtett robbanószerkezetet. Ebben a városban számos hasonló merényletet követtek már el korábban az iraki kormány és az országban állomásozó idegen erők ellen harcoló csoportok.

Balad jelentős amerikai légitámaszpontnak ad otthont. A szunnita fegyveres csoportok újabban gyakran veszik célba a síita közösséget; támadásokat intéznek síita városnegyedek, községek, mecsetek ellen. A támadások elkövetőinek feltehető célja a két közösség közti polgárháború kirobbantása, hogy megbénítsák vagy legalább lelassítsák a politikai rendezés folyamatát.

Az amerikai segítséggel hatalomra jutott iraki kormányban és a nemzetgyűlésben a síita és a kurd közösség képviselői játszanak meghatározó szerepet. Az általuk elfogadott alkotmánytervezet lehetővé tenné mindkét közösség számára az Irakon belüli autonómiát, ami ellen a szunnita közösség képviselői felháborodottan tiltakoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik