Nagyvilág

Letartóztattak egy ex-minisztert Szerbiában

Tiltakozási hullámot váltott ki Szerbiában, hogy a hatóságok csütörtökre virradóra letartóztatták Vladan Batic volt szerbiai igazságügy-minisztert, a Szerbiai Kereszténydemokrata Párt (DHSS) elnökét.

Baticot kétnapos előzetes letartóztatásba helyezték azzal a gyanúval, hogy 2003. júniusában – a Zoran Djindjic miniszterelnök meggyilkolása után bevezetett rendkívüli állapot idején – utasította a szerbiai büntető-végrehajtási igazgatóság vezetőjét, hívja fel a kruseváci börtön főnökét és rendelje el a Jotka bandája néven ismert bűncsoport egyik tagjának szabadon bocsátását.

A DHSS “sztálinista cselszövésnek” minősítette a hatósági intézkedést, amely tiltakozóhullámot váltott ki Szerbiában a korábbi hatalomhoz kötődő vagy vele rokonszenvező pártok és civil szervezetek körében. Egyesek politikai hátterű fellépésnek minősítették a kényszerintézkedést.

Más vélemények szerint a hatóságok el akarják hallgattatni a szókimondó ügyvéd-politikust, aki az elmúlt hónapokban a hatalmon lévőkhöz köthető gyanús ügyeket feszegetett és bűnvádi eljárásokkal fenyegetőzött. A kormánypárti politikusok tagadták, hogy politikai hátterű ügyről van szó. Mindenesetre ez az első kényszerintézkedés a korábbi ciklus egy kormányzati politikusa, Djindjic egykori legfőbb szövetségese ellen, jóllehet nem Batic az első közülük, aki ellen vizsgálódnak a bűnüldöző szervek.

Nyomoznak Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, volt miniszterelnök-helyettes ellen, míg Cedomir Jovanovic volt miniszterelnök-helyettes ellen vádat is emeltek – mindketten ugyancsak igen közeli kapcsolatban álltak a meggyilkolt miniszterelnökkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik