Nagyvilág

Kisebbségi zaklatások miatt figyelmeztették Szerbiát

Az Európai Parlament felszólította az Európai Bizottságot, és a tagországokat képviselő tanácsot, személy szerint Javier Solanát, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet arra a biztonsági veszélyre, amelyet a vajdasági kisebbségek zaklatása jelent.

Az EU választott képviselőtestülete egy év leforgása alatt – tavaly szeptember után – a második határozatot fogadta el az ügyben. Az első eredményeként ez év elején parlamenti tényfeltáró delegáció is járt a Vajdaságban, illetve Belgrádban. Csütörtökön – az interneten is közvetített voksolás során – a 90 jelen lévő képviselő közül 88 szavazott igennel a több magyar képviselő által is jegyzett határozatra, ketten tartózkodtak.

A csütörtöki plenáris ülésén Strasbourgban elfogadott határozat figyelmezteti a szerbia-montenegrói, illetve a szerb kormányt, hogy a szabadság és demokrácia elve, az emberi jogok és alapvető szabadságok tiszteletben tartása, valamint a stabilizációs és társulási folyamat alapelemei előfeltételét képezik annak, hogy az Európai Parlament beleegyezését adja a stabilizációs és társulási megállapodás aláírásához és általánosságban az Európai Unióval való jövőbeni partneri kapcsolatokhoz.

A szöveg a Vajdaság autonómiájának helyreállítására is felszólítja Szerbiát, és az oktatás illetve a média területén valódi jogosítványokat követel a tartományi parlamentnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik