Nagyvilág

Már 50 áldozatot követelt a Damrey tájfun Vietnamban

Már több mint ötven halálos áldozatot követelt a Damrey nevű tájfun Vietnamban - közölték a hanoi hatóságok. A természeti csapás sebesültjeinek a száma meghaladja a százat.

A hatalmas erejű forgószél kedden csapott le az ázsiai országra, elsősorban a tengerparti északi tartományokra. A vietnami televízió szerint egyedül az északi Yen Bai tartományban harmincketten vesztették életüket. Az áldozatok többsége azért halt meg, mert megfulladtak, miután a tájfunt kísérő heves esőzés okozta árvíz elsodorta őket. A délkelet-ázsiai ország tengerpartja mentén fekvő településeket elöntötte a gátakat átlépő víz, s több mint száz ember megsérült.

Több városban jelentős anyagi károk keletkeztek, egyedül Hai Phong kikötővárosban mintegy hatmillió euróra becsülik a károk nagyságát. A Damrey kíméletlenül letarolta az útjában álló több tízezer házat. Öt falu még szerdán is megközelíthetetlen volt.

Előzőleg a vietnami hatóságok több mint 250 ezer embert helyeztek biztonságba a tájfun közeledése miatt. Több ezer katonát és önkéntest vetettek be, hogy az ország északi részén megerősítsék a gátakat, illetve a töltéseket.

A Fülöp-szigetekről kiindult forgószél előbb Kínára, majd Vietnamra csapott le, ahonnan most Laosz felé vette útját. A tájfun Kínában tizenhat, a Fülöp-szigeteken nyolc halálos áldozatot követelt. A Damrey tájfunhoz hasonló erejű vihar több mint tíz éve nem pusztított Vietnamban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik