Nagyvilág

Straw: nem lesz katonai akció Irán ellen

"Elképzelhetetlennek" nevezte az Irán elleni katonai akciót a brit külügyminiszter. Jack Straw továbbra is lát reményt arra, hogy az iráni atomprogrammal kapcsolatos patthelyzetet a nemzetközi diplomácia eszközeivel oldják meg.

Straw szerint minden amerikai elnök azt mondja, hogy az összes lehetőséget nyitva kell hagyni, az Irán elleni fegyveres fellépés azonban “nincs terítéken, nincs napirenden … azt is mondhatnám, hogy elképzelhetetlen”. Arra a felvetésre, hogy az amerikai kormány nem hajlandó kizárni a katonai beavatkozást, Straw emlékeztetett Condoleeza Rice kijelentéseire. Az amerikai külügyminiszter még az év elején, éppen Londonban mondta, hogy senki nem gondol katonai akcióra Irán ellen. „Irán a terrorizmust támogató tevékenységével destabilizálja a térséget, és aláássa az izraeli-palesztin rendezési folyamatot, de az Egyesült Államoknak nincsenek tervei a katonai fellépésre ellene – nyilatkozta akkori európai körútjának első állomásán Rice.

Augusztusban azonban George Bush nem zárta ki fegyveres erő alkalmazását Irán ellen, miután az ország bejelentette: folytatja békés célú atomprogramját. Az amerikai elnök leszögezte, hogy elsősorban diplomáciai megoldást keresnek, „bár kételkedem abban, hogy létezik ilyen”.

Nagy-Britannia – Németországgal és Franciaországgal együtt – az Európai Unió nevében próbál tárgyalásokkal dűlőre jutni a teheráni vezetéssel az iráni atomprogram ellenőrzéséről, illetve az urándúsítás leállításáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik