Nagyvilág

Kína után Vietnámban tombol a Damrey tájfun

Elérte Vietnamot a Damrey tájfun. A szélvihar érkezésére a délkelet-ázsiai ország eddigi legnagyobb kitelepítésével készültek, melynek során negyedmillió ember hagyta el otthonát.

Miután végigsöpört a kínai Hajnan szigetén, a tájfun lecsapott Vietnam középső részére, néhány száz kilométerre délre Hanoitól. Óvintézkedésként a hatóságok előzőleg mintegy háromszázezer embert helyeztek biztonságba. A kitelepítésekhez, illetve a gátak és töltések megerősítéséhez harmincezer katonát mozgósítottak.

Ez a legnagyobb tájfun, ami az utóbbi tíz évben lesújtott Vietnamra. Mindenekelőtt az alacsonyan fekvő tengerparti vidékek lakóit kellett kitelepíteni. A közel 190 kilométer per órás szél házak tetejét tépte le, fákat döntött ki és elektromos vezetékeket szakított le. Egy 158 kilométeres partszakaszon négy és fél méteres magas hullámokat korbácsolt a tengeren. Egy helyen átszakadt egy gát és a tengervíz elöntött egy falut.

A Damrey Hajnanon és a Hajnan-szoros túloldalán, Kuangtung (Guangdong) dél-kínai tartományban hatalmas pusztításokat okozott, s legkevesebb tizenhat személy vesztette életét. A térségben a szélvihar összesen 2533 házat rongált meg és 6666 hektáron semmisítette meg az ültetvényeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik