Nagyvilág

Válsághelyzet Dél-Romániában

Válságosra fordult az árvízhelyzet hat dél-romániai megyében, ahol 299 település került víz alá. Az ország déli-délkeleti megyéiben öt napja szünet nélkül szakad az eső.

Az árvízben 71 lakóház összedőlt, 1098 súlyosan megrongálódott, és víz alá került csaknem ötezer háztáji gazdaság. A Bukarest környéki Ilfov megye 15 településén pedig készültségi állapotot kellett elrendelni, tehát ezekben a helységekben szükség esetén erőszakkal is ki lehet lakoltatni az embereket a veszélyeztetett házakból, lakásokból.

A déli megyéket sújtó árvíz miatt hét országút bizonyos szakaszait lezárták a forgalom elől és tíz vasútvonalon szünetel a forgalom.

Az országos vízügyi hatóság vezetője szerint “történelmi esőzések” okozták a mostani árvizet. Több dobrudzsai településre csütörtökön, 24 óra leforgása alatt négyzetméterenként 220 liter csapadék zúdult, Bukarestben pedig 72 óra alatt 180 liter eső hullott minden négyzetméterre.

Az árvíz által sújtott megyékben a válságosra fordult helyzetre való tekintettel Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök elrendelte, hogy az érintett területek vezetői élelmiszerrel és közszükségleti cikkekkel segítsék a rászorultakat. Az árvízben elhunyt személyek családjainak pénzbeli gyorssegélyt kell nyújtani.

Román hírforrások eddig hat-hét halálesetről számoltak be csütörtökön és pénteken, ám a rendőrség szerint az áldozatok száma nagyobb is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik