Nagyvilág

Irányt változtatott a Rita

Irányt változtatott a jelenleg négyes erősségű Rita hurrikán, lehet, hogy a texasi Galveston és Houston helyett Port Arthur, Beaumont és a louisiana-i Lake Charles körzetére csap majd le. A vihar első áldozata egy idős nő, aki kiszáradás miatt halt meg, amikor a kitelepítés közben közlekedési dugóba került.

Az elmúlt két napban majdem 2 millióan hagyták el Houston és Galveston városát, és indultak a szárazföld felé. Az autópályák bedugultak, a majd kétmilliós emberáradat hatalmas fennakadásokat okoz. A galvestoni sztrádán a rendszerint 3-4 óra alatt megtehető távolságokat most 12-14 óra alatt lehet megtenni.
Az amerikai elnök többször is elismételte, a szövetségi kormányzat felkészült a legrosszabbra. George Bush felszólította a texasiakat, hogy hallgassanak a helyi seriffre, és hagyják el otthonukat. A texasi Nemzeti Gárda 5000 tagját már tegnap mozgósították, sőt a kormányzó további tízezer nemzeti gárdistát kért a mentéshez. A FEMA, azaz a Szövetségi Katasztrófa-elhárító Hivatal 45 kamion vizet és jeget, 25 kamion készétel-adagot szállított San Antonióba, ahol ideiglenesen szállást kapnak a menekülők.

New Orleansban eközben eleredt a Rita hurrikánt megelőző trópusi eső. Szakértők szerint a városban legfeljebb trópusi erejű szélvihar várható, ám ez is túl sok lehet a város csak részben rendbe hozott árvízvédelmi gátjainak. A visszatérő lakosok többségét ismét evakuálták.

Reggelre tovább csökkent a kőolaj ára a világpiacon arra a hírre, hogy a Rita hurrikán ereje gyengül a Mexikói-öbölben, és a vihar iránya bizonyára elkerüli a texasi olajipart.


Mára a benzin is olcsóbb lett az árutőzsdén. Az árcsökkenést azonban fékezi, hogy továbbra sem működik az amerikai olajfinomító kapacitás csaknem 30 százaléka, részben a Katrina okozta károk miatt, részben a mostani elővigyázatossági intézkedések, biztonsági üzembezárások miatt. A Mexikói-öbölbeli amerikai tengeri olajtermelés gyakorlatilag leállt, ugyanakkor az Egyesült Államok stratégiai olajtartaléka több mint tizedével nagyobb, mint tavaly. Elemzők szerint ez nem ad okot nagy aggodalomra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik