Külföld

Irányt változtatott a Rita

admin
admin

2005. 09. 23. 13:38

Irányt változtatott a jelenleg négyes erősségű Rita hurrikán, lehet, hogy a texasi Galveston és Houston helyett Port Arthur, Beaumont és a louisiana-i Lake Charles körzetére csap majd le. A vihar első áldozata egy idős nő, aki kiszáradás miatt halt meg, amikor a kitelepítés közben közlekedési dugóba került.

Az elmúlt két napban majdem 2 millióan hagyták el Houston és Galveston városát, és indultak a szárazföld felé. Az autópályák bedugultak, a majd kétmilliós emberáradat hatalmas fennakadásokat okoz. A galvestoni sztrádán a rendszerint 3-4 óra alatt megtehető távolságokat most 12-14 óra alatt lehet megtenni.
Az amerikai elnök többször is elismételte, a szövetségi kormányzat felkészült a legrosszabbra. George Bush felszólította a texasiakat, hogy hallgassanak a helyi seriffre, és hagyják el otthonukat. A texasi Nemzeti Gárda 5000 tagját már tegnap mozgósították, sőt a kormányzó további tízezer nemzeti gárdistát kért a mentéshez. A FEMA, azaz a Szövetségi Katasztrófa-elhárító Hivatal 45 kamion vizet és jeget, 25 kamion készétel-adagot szállított San Antonióba, ahol ideiglenesen szállást kapnak a menekülők.

New Orleansban eközben eleredt a Rita hurrikánt megelőző trópusi eső. Szakértők szerint a városban legfeljebb trópusi erejű szélvihar várható, ám ez is túl sok lehet a város csak részben rendbe hozott árvízvédelmi gátjainak. A visszatérő lakosok többségét ismét evakuálták.

Reggelre tovább csökkent a kőolaj ára a világpiacon arra a hírre, hogy a Rita hurrikán ereje gyengül a Mexikói-öbölben, és a vihar iránya bizonyára elkerüli a texasi olajipart.


Mára a benzin is olcsóbb lett az árutőzsdén. Az árcsökkenést azonban fékezi, hogy továbbra sem működik az amerikai olajfinomító kapacitás csaknem 30 százaléka, részben a Katrina okozta károk miatt, részben a mostani elővigyázatossági intézkedések, biztonsági üzembezárások miatt. A Mexikói-öbölbeli amerikai tengeri olajtermelés gyakorlatilag leállt, ugyanakkor az Egyesült Államok stratégiai olajtartaléka több mint tizedével nagyobb, mint tavaly. Elemzők szerint ez nem ad okot nagy aggodalomra.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.