Nagyvilág

Terrorakciótól tartanak az EU-negyedben

Rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be a hatóságok egy terrorakció veszélyétől tartva kedden este néhány órára Brüsszel központjában, az EU-negyedben – adta hírül a La Derniere Heure című belga lap.

A rendőrség megszállta a negyedet, és ellenőrzőpontokat állított fel, a járműveket átkutatták, s alaposan megszigorították az ellenőrzést az EU miniszteri tanácsának épületénél, a Justus Lipsiusnál is. A fokozott ellenőrzés miatt hatalmas közlekedési dugó alakult ki az EU-negyed környékén.

Az akcióra azt kövtően került sor, hogy a madridi hatóságok figyelmeztettek: az elmúlt napokban öngyilkos merénylőkből álló, robbanóanyaggal felszerelt kommandó hagyta el Spanyolországot, több autóval utazva. Az illetők Franciaországon át Brüsszel felé tartanak, ahol az EU-negyedben akarnak terrorcselekményt végrehajtani. A belga hatóságok elővigyázatosságból elrendelték az óvintézkedéseket – amelyeknek legtöbb elemét azután öt óra elteltével megszüntették.

A belga kormány válságközpontjának igazgatótja utóbb hangsúlyozta, hogy a kapott információt nem tekintették konkrét, az EU-intézmények ellen irányuló fenyegetésnek. A történtek kiváló gyakorlatot jelentettek a résztvevők számára, s több tanulsággal is jártak, például, hogy ilyen esetekben le kell zárni az EU-negyeden átvezető alagutat, mert a szigorú ellenőrzések miatt itt, a felszín alatt is megbénult a forgalom. A rendkívül lassan haladó autók kipufogógázai teljesen megtöltötték a levegőt, így fennállt a mérgezés veszélye.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik