Nagyvilág

Pusztít a hetedik árvíz Romániában

Mintegy százharminc településen okoztak tetemes károkat az utóbbi napok esőzései Romániában, ahol ez már a hetedik árvíz az idén. Ezúttal tizenhat déli és az erdélyi Kovászna megyét sújtott az özönvíz, a főváros háromnegyed része pedig még mindig víz alatt áll.

A katasztrófaelhárítás, a csendőrség, a tűzoltóság, a városgazdálkodás emberei és gépei, a közüzemi vállalatok intervenciós csoportjai még szerdán is azon dolgoztak, hogy a helyreállítsák a román főváros tömegközlekedésének forgalmát, az áramszolgáltatást, a beázott telefonvonalakat – derült ki a román belügyi tárca gyorsjelentéséből.

A Bukarest környéki Ilfov megyében 21 települést, Dambovita megyében harmincat, Dolj megyében tizenhatot, Argesben tizenhármat érint az árvíz. Prahov, Giurgiu, Teleorman és Calarasi megyében pedig a megyeszékhelyeket (Ploiesti, Giurgiu, Alexandria), illetőleg egy dunai kikötőt (Oltenita) is ellepett a víz. Buzau és Valcea megyében közutakat öntött el és rongált meg és hidakat vitt el az ár. A dél-romániai megyék mellett a székelyföldi Háromszéken (Kovászna megyében) is négy településen, köztük Nagyborosnyón is újabb károkat okozott a sokadik idei áradás.

Néhány embert kilakoltattak Bukarest Giulesti negyedéből, továbbá egypár iskolát ideiglenesen be kell zárni az árvíz miatt. A főváros prefektusa, Mioara elismerte: Bukarest hatóságai egyedül nem tudják felszámolni az árvíz következményeit.

A három napja szakadó eső halálos áldozatot is követelt, amikor egy ötvenöt éves férfit nem sikerült kimenteni a tomboló árhullámból az ország déli részén fekvő Curtea de Arges nevű városban.

A fővárosi tűzoltóságot hétfő este óta 120 esetben hívták ki vizet szivattyúzni, de még további 400 épülethez kéne kivonulniuk, ám nem elegendő a felszerelés, ezért elsősorban az iskolák és az óvodák alagsorát szivattyúzzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik