Nagyvilág

Megint drágul az olaj

Szerda reggel ismét drágult a kőolaj a szabadpiacon. Az ütem még nem érte el a hétfőit, amikor az új Mexikói-öbölbeli hurrikán, a Rita okozta ijedtség több, mint 4 dollárral emelte az árakat, de megsemmisítette a keddi árcsökkenést.

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) kedden, a bécsi miniszteri értekezletén, elhatározta, hogy október elsejétől ez év végéig annyi kőolajat exportál, amennyire csak akad vevő. Ez átmenetileg enyhítette az árakat, de már a keddi árcsökkenés viszonylag szerény mértéke is jelezte, hogy a befektetőket elsősorban az üzemanyag-termelés aggasztja. Ebből a szempontból a kilátások tovább romlottak szerdán, miután a meteorológiai jelentésekből kiderült, hogy a Rita hurrikán a Mexikói-öböl északnyugati partvidéke felé tart, ahol augusztus végén a Katrina hurrikán már tartós károkat okozott az olajfeldolgozó iparnak, 70 dollár fölötti rekordra hajtva a kőolaj szabadpiaci árát is. A hurrikánszezon várhatóan október végéig tart.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, novemberi határidőre közép-európai idő szerint szerda reggel hordónként 67,33 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 1,13 dollárral drágább a keddi New York-i zárónál.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, októberi határidőre szerda reggel gallononként 2,0695 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0929 dollárral drágább a keddi NYMEX-zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta szerda reggel hordónként 65,29 dollár volt a legközelebbi, novemberi határidőre a Londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), 1,09 dollárral drágább a keddi zárónál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik