Nagyvilág

Újra határozatképes a szlovák parlament

Sokadik nekifutásra szerdán sikerült ismét határozatképesé tenni a szlovák törvényhozást: a teremben a szükségesnél eggyel több, hetvenhét képviselő volt jelen, így egyelőre nem írnak ki előrehozott választásokat.

A régen kisebbségben kormányzó Dzurinda által vezetett kabinet a következőkben a korábbinál is több független képviselő támogatásával folytathatja munkáját, mert a szerdai szavazással – legalábbis egy időre – sikerült elhárítani az idő előtti választás kiírásának kényszerét. Az ellenzék szerint a mostani „siker” oka az, hogy a koalíció megvásárolja a független parlamenti képviselőket.

A szlovák parlament 47., őszi ülésszakát az ellenzéki obstrukció miatt több, mint két hétig nem lehetett megnyitni. Korábban már öt alkalommal tettek erre kísérletet, de az ülésteremben a szükségesnél néhány képviselővel mindig kevesebb volt jelen.

Az ellenzék a kisebbségi kormány távozását követeli, ezért bojkottálja az üléseket. Korábban a rendkívüli választást több ellenzéki és parlamenten kívüli párt, valamint a kormányzásban résztvevő Bugár Béla vezette Magyar Koalíció Pártja is sürgette. Szlovákiában eredetileg jövő nyáron tartanának parlamenti választásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik