Nagyvilág

Gyurcsány Bulgária és Románia EU-csatlakozásáért

Románia és Bulgária mielőbbi EU-csatlakozása mellett érvelt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök keddi parlamenti felszólalásában.

Szűkkeblűen, nem messzire nézve és nem kellően megértve, hogy mi a mi felelősségünk ebben a térségben, nem lehet sikeres nemzetpolitikát folytatni – mondta a kormányfő a Bulgáriának és Romániának az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló törvényjavaslat általános vitájának kezdetén.

Hangsúlyozta: nem az a dilemma, hogy ez a két ország tagja lesz-e az EU-nak. “Tagja lesz, nincs kétségem efelől” – tette hozzá. “A kérdés az, hogy mi itt Magyarországon ezt a tagságot milyen módon, milyen érveléssel, milyen átgondolt politikával, milyen magatartással támogatjuk, segítjük, sürgetjük” – mondta a miniszterelnök hozzátéve: van aki szerint lassítani kell, “én ez utóbbiakkal nyilván nem értek egyet”.

Elmondta: abban az Európában hisz, amelynek van bátorsága lebontani a nemzeti-politikai bezárkózásokat körülvevő falakat. Véleménye szerint az EU akkor volt nagy és dinamikus, amikor képes volt túllépni a “holnapig látó” nemzeti érdekeken. Az EU előtt az igazi kihívás nem az Egyesült Államok és Délkelet-Ázsia, hanem önmaga – hangsúlyozta.

“Azt javaslom valamennyiüknek, ne centizgessenek ebben a kérdésben, ne legyenek kishitűek, és különösen ne legyenek fogékonyak a nemzeti középszer szirénhangjaira” – intézte szavait a képviselőkhöz.

A csak önmagára figyelő, a csak befelé forduló Magyarország, a másokat oktató Magyarország önmagának épít zsákutcát – zárta szavait a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik