Nagyvilág

Egyre erősebb a Rita hurrikán

Hármas fokozatúra erősödött a Rita hurrikán, miután elhagyta a Floridai-szorost és óránkénti 185 kilométeres erősségű széllökésekkel a Mexikói-öböl belseje felé tart. A mentőalakulatok megkezdték New Orleans lakóinak újbóli kitelepítését.

A Rita azután érte el a Saffir-Simpson skála szerinti 3-as fokozatot, hogy a Floridai-szorosban a meleg víztömegből “erőt gyűjtött”. A hurrikánközpont szerint a Rita a szerdai nap folyamán valószínűleg 4-es fokozatúvá erősödik, vagyis olyan erőssé, mint amilyen a New Orleans térségét rombadöntő Katrina volt. A forgószél közép-európai idő szerint reggel nyolckor 235 kilométerre volt a floridai Key Westtől. Meterológusok szerint a vihar Houstontól 160 kilométernyire délnyugatra éri majd el a partot, a hatóságok rendkívüli állapotot rendeltek el.


Korábban a Floridai-szigeteken és Florida keleti partvidékén is távozásra szólították fel az ott tartózkodókat. Kubában, a Floridai-szoros déli oldalán mintegy 130 ezer embert telepítettek ki a hurrikán elől, a havannai nemzetközi repülőtéren pedig felfüggesztették a légi közlekedést.

Louisiana államban, ahol három hete a Katrina hurrikán pusztított, felfüggesztették a lakosok visszaköltöztetését New Orleansba. A lakók előző nap kezdték meg a visszaköltözést a Katrina pusztítása után a város egyik hivatalosan is “megnyitott” negyedébe, ám a polgármester még hétfőn felfüggesztette a műveletet, és a város elhagyására kért mindenkit. Előzőleg magas rangú amerikai szövetségi tisztségviselők – köztük maga Bush elnök – sorozatosan óva intették a város polgármesterét attól, hogy visszaengedje az embereket New Orleansba. Arra hivatkoztak, hogy a forgószél oly mértékben felkorbácsolhatja a hullámokat, hogy a víz az ideiglenesen megerősített gátakat áttörve esetleg ismét elönti a várost.

A hurrikán közeledte miatt az olajtársaságok kedden óvintézkedésként több száz alkalmazottjukat menekítették ki a Mexikói-öbölből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik