Nagyvilág

Víz alatt Bukarest egyharmada

Halálos áldozatot is követelt a 48 órája szakadó eső nyomán keletkezett árvíz Románia déli megyéiben, de víz alá került a román főváros egyharmada is, ahol beázott a román szenátus frissen átadott hipermodern ülésterme is.

A román belügyminisztérium elrendelte a rendőrség és a katasztrófaelhárító felügyelőség állományának mozgósítását és bevetését az ország déli megyéiben keletkezett hirtelen áradások sújtotta települések lakosságának és anyagi javainak mentésére. Az ország déli megyéi közül különösen súlyossá vált a helyzet több tucat falusi településen Dolj, Arges, Dambovita, Teleorman, Buzau és Tulcea megyében. Több száz embert kellett kimenekíteni és biztonságba helyezni az ár elől.

A két napja megállás nélkül szakadó, sok helyen egy négyzetméterre 24 óra alatt 70-85 liter vizet zúdító eső nyomán megáradt patakok és folyók települések tucatjait, és jelentős utakat árasztottak el.

Arges és Dolj megyében egy-egy megáradt patak árhullámából emberek tucatjait kellett kimenteni, a Curtea de Arges nevű városban egy 55 éves férfit így sem sikerült kiszabadítani a tomboló árhullámból, miután a megáradt patak fölött átívelő pallón egyensúlyát vesztette, majd a mélybe zuhant. Lakóházak és gazdasági épületek kerültek víz alá Kovászna megye dél-keleti településein is.

Bukarest utcáinak fele is víz alá került, az özönvízszerű eső súlyos gondokat és fennakadásokat okozott a főváros tömegközlekedésében, alagsorok és pincék százaiból kell kiszivattyúzni a vizet. Az esőzések nyomán keletkezett gondokat a román hírügynökségi jelentések nemcsak a fejletlen és elavult bukaresti infrastruktúrával, de a rossz városgazdálkodással és a lakosság hanyagságával is magyarázzák.

A bukaresti parlament hatalmas épületében nemrég sok száz milliárd lejes befektetéssel kialakított hipermodern szenátusi ülésterem is teljesen beázott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik