Nagyvilág

A liberálisok kikosarazták Schrödert

Miután a Német Szociáldemokrata Párt a Baloldali Párton kívül az összes parlamentbe jutó politikai erőnek koalíciós megbeszéléseket ajánlott fel hétfőn, a liberálisok elnöke visszautasította a szociáldemokraták közeledését.

Az egyelőre csak puhatolózó megbeszélések lefolytatásával az elnökséget és Franz Müntefering pártelnök helyetteseit bízták meg. A szociáldemokraták tárgyalói között van Kurt Beck, Rajna-Pfalz miniszterelnöke, aki a tartományban a liberálisokkal együtt kormányoz.

Guido Westerwelle levélben közölte Franz Münteferinggel, az SPD elnökével, hogy nem kíván puhatolózó megbeszélésekbe bocsátkozni koalíciós lehetőségekről: “Mivel az SPD nem kapott a választóktól megbízást kormányalakításra, nem fogadjuk el az Ön meghívását felmérő megbeszélések folytatására” – írta Westerwelle.

Levele azért figyelemre méltó, mert a szociáldemokraták egyik forgatókönyve szerint egy szociáldemokrata-zöld-liberális koalícióban például megtestesülhetne a szociáldemokraták kormányzási igénye.

A vasárnapi német előre hozott választásokon a konzervatívok (CDU/CSU) győztek kis különbséggel, s a mandátumuk is több, mint amennyivel az SPD rendelkezik. Ennek ellenére nem csak a CDU/CSU jelentette be igényét a kormányalakításra, hanem a szociáldemokrata párt is.

Az SPD egyebek között azzal érvel, hogy a CDU és a CSU két külön párt, külön-külön gyengébbek, mint az SPD, a szavazatok 27,8,illetve 7,4 százalékát kapták meg. Mind a CDU/CSU, mind az SPD kizárta a tárgyalásokat a Baloldali Párttal. Mint hangoztatják, az “összes demokratikus erővel” hajlandók koalícióról tárgyalni, a Baloldali Párttal nem.

A Baloldali Párt korábban a Demokratikus Szocializmus Pártjaként (PDS) volt ismert, s a közelmúltban választási szövetséget kötött egy nyugati baloldali pártkezdeménnyel, a Választási Alternatívával. Vasárnap a szavazatok 8,7 százalékát szerezték meg. A Baloldali Párt a választási szövetség nélkül nem lett volna képes komolyabb szavazatmennyiségre szert tenni Németország nyugati részében.

Választóvonalnak tartják, hogy ismét van Németországban komolyan veendő erő a szociáldemokratáktól balra, színre lépésüknek tulajdonítják, hogy a konzervatívoknak nem sikerült az amúgy fényesen szereplő liberálisokkal együtt kormányzóképes többségre szert tenni.

Vasárnap a 299 német választókerületből 298-ban rendeztek választásokat, egy drezdaiban haláleset miatt csak október 2-án szavaznak. Hétfőn olyan szakvélemények hangzottak el, hogy a drezdai szavazás döntően nem befolyásolja a kialakult erőviszonyokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik