Nagyvilág

Agyhártyagyulladás fertőz Dél-Ázsiában

Meghaladja az ezret a Dél-Ázsiában terjedő fertőző agyhártyagyulladás halálos áldozatainak a száma - közölték nepáli hivatalos források. A hónapok óta elsősorban Indiában terjedő járvány legtöbb áldozata gyermek.

A betegség egyedül az északi Uttar Prades tartományban  csaknem nyolcszáz halálos áldozatot követelt. Nepáli hivatalos adatok szerint a himalájai királyságban 271 személy halt meg a fertőző agyhártyagyulladás következtében, s ezzel az áldozatok száma Dél-Ázsiában túllépte az ezres küszöböt. 

A betegség szúnyogok révén terjed, akárcsak a malária, a dengue-láz és a nyugat-nílusi vírus. Ázsiában ez a japán változat a vírusos agyvelőgyulladásos esetek elsődleges oka, s jellemzően a szegény, vidéki, 1-15 éves, rizsföldek közelében élő gyerekek kapják el. India legnépesebb államában, Uttar Pradesben július végén tört ki a járvány, s már több mint ötszáz ember került miatta kórházba.

Mintegy hétmillió tíz év alatti gyermeket kellene beoltani a betegség ellen, ám pénzhiány miatt csak kétszázezren kaphatnak oltást. A betegség elleni védőoltás 1988 óta létezik. Az india kormány az ENSZ Gyermekalapjához (UNICEF) és az Egészségügyi Világszervezethez fordult segítségért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik