Nagyvilág

Bush és Blair üdvözölte az afgán választást

Az amerikai elnök és a brit miniszterelnök is üdvözölte az afgán népet és a kormányt a voksolás sikeres megrendezéséért, amely megítélésük szerint fontos lépés Afganisztán demokratikus jogállamként való fejlődésében.

George Bush egyben további támogatásáról biztosította a közép-ázsiai országot az újabb kihívásokkal való szembenézésben. A brit kormányfő a választásokon indult jelöltek bátorságát méltatta és üdvözölte a választópolgárok nagyarányú részvételét. Tony Blair szerint az afgánok ismét tanúbizonyságát adták abbéli eltökéltségüknek, hogy egy jobb jövőt építenek országuknak. A brit kormányfő szintén országa támogatásáról biztosította Afganisztánt.

Megfigyelők szerint több jel is arra mutat, hogy a tavalyi elnökválasztáshoz képest alacsony volt a részvétel. Az adatok feldolgozása még zajlik, végeredmény októberben várható.

1969 óta ez volt az első alkalom, hogy Afganisztánban törvényhozási választásokat tartottak. A szavazás része annak a nemzetközi tervnek, amelynek célja, hogy demokratikus rendszert alakítsanak ki Afganisztánban. A tervet négy évvel ezelőtt vázolták fel, miután az amerikaiak által vezetett koalíciós csapatok megszállták az országot, és megdöntötték a tálib rezsimet.

A vasárnapi választáson az egyik első szavazó az elnöki posztra tavaly megválasztott Hamid Karzai volt. „Nagy büszkeség számomra, hogy afgánként titkosan, szabad akaratomból szavazhatok a parlament vagy a tartományi tanács tagjaira” – mondta az afgán elnök.

A BBC kabuli tudósítója ugyanakkor arról számolt be, hogy a fővárosi szavazókörökben tavalyi elnökválasztáshoz képest meglehetősen alacsony volt a részvétel. Pedig a voksolást szigorú biztonsági intézkedések övezték, mintegy negyvenezer afgán rendőr és katona ügyelt a rendre harmincezer amerikai és NATO-katona támogatásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik