Nagyvilág

12 milliárd hitelt vesz fel a Gazprom

Az orosz Gazprom megállapodott nyugati bankokkal, hogy 12 milliárd dollár hitelt vesz fel tőlük a Roman Abramovich többségi tulajdonában lévő Szibnyefty kőolajipari vállalat megvásárlásához.

Minden idők legnagyobb orosz vállalati kölcsönét az ABN Amro, a DresdnerKleinwort Wasserstein, a Citigroup, a Morgan Stanley, a Goldman Sachs és a Credit Suisse alkotta bankcsoport nyújtja. A kölcsönügyletről nem közöltek további részleteket.

Szeptember közepén a Rosznyefty orosz állami olajcég azt közölte: nyugati bankokkal megállapodott egy 7,5 milliárd dolláros kölcsön feltételeiben. Ebből finanszírozzák a Gazprom 10,7 százalékának a megszerzését, biztosítva a világelső gázmonopólium több mint 50 százalékos állami ellenőrzését és megnyitva az utat részvényei forgalmának szabaddá tételéhez. A kölcsönt a nyugati bankok (ABN Amro, Dresdner Kleinwort Wasserstein, JP Morgan, Morgan Stanley) az orosz kormány által a Gazprom-részvényügylet lebonyolítására létrehozott Rosznyeftyegaz holdingnak folyósítják ez év végéig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik