Nagyvilág

Előrehozott választásokról tárgyalnak a szlovákok

Harmadszor sem sikerült megnyitni a szlovák parlament őszi ülésszakát, mivel a Dzurinda vezette kisebbségi kormány nem kapott elég szavazatot. Az ellenzék új választások kiírásást szorgalmazza.

A kormánykoalíció tegnap ismét megkísérelte megnyitni a 47. parlamenti ülést, sikertelenül. Az ellenzék és a függetlenek ugyanis blokkolták a törvényhozás munkáját. Az ellenzék legtámogatottabb tagja, a Sme – a következő választások legnagyobb esélyese – új választásokat akar.

A függetlenek abban bíznak, hogy majd felkeresi őket a kormányzó koalíció és megvásárolja szavazataikat, ahogy ez nagyjából eddig történt. Bugár Béla, a parlament MKP-s alelnöke kedden bejelentette, hogy új választásokat akarnak. Ez váratlanul hatott a függetlenekre, velük ugyanis már csak a Dzurinda miniszterelnök vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió akar tárgyalni.

Az előrehozott választások híve a Kereszténydemokrata Mozgalom is. Pavol Hrušovský házelnök a helyzetet tarthatatlannak nevezte, s az ellenzékkel is tárgyalni akar a lehetséges megoldásokról. Bugár akár már januárban megtartaná az idő előtti voksolást, a házelnök szerint ez azonban csak márciusban jöhet szóba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik