Nagyvilág

14 500 állást szüntetne meg világszerte a HP

A Hewlett Packard (HP) vezér által bejelentett kiadáscsökkentő intézkedések részeként a Financial Times Deutschland információi szerint 14 500 dolgozót bocsátanak el világszerte.

Áprilisi hivatalba lépése óta Mark Hurd kemény kézzel próbálja csökkenteni a világcég kiadásait. Első lépésként szétválasztotta a számítógép és nyomtató üzletágat. A világszerte 150 ezer embert foglalkoztató cég emellett a közeljövőben 14 500 állást szüntetne meg. A leépítés a tervek szerint évente 1,9 milliárd dollárral csökkentené a kiadásokat.

A német leányvállalatok, a lap értesülései szerint 1500 dolgozót bocsátanak el. A leépítés pontos részleteit egyelőre még nem közölték a cégnél. Az elkövetkező hetekben fognak egyeztetnek az üzemi tanáccsal a HP vezetők.

A német szakszervezetek erősen kritizálják a cég terveit. „A HP nyereséges. A megszorító intézkedések teljesen figyelmen kívül hagyják az egyes országok speciális adottságait, és vakon követik az amerikai cégvezetés előírásait.” – nyilatkozta az IG Metall szóvivője. A német szakszervezetek tüntetések lehetőségét sem akarták kizárni. Franciaországban már kedden demonstráltak a HP dolgozók, a tervezett 1240 fős elbocsátás miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik