Nagyvilág

10 milliárd eurót akar megspórolni a VW

A legnagyobb európai autógyártó, költségcsökkentési terve keretében a következő három évben összesen 10 milliárd euróval akarja visszafogni költségeit, az eddig bejelentett 7 milliárdos megtakarítási programot újabb 3 milliárddal megtoldva.

A megtakarítás legnagyobb részét az anyagbeszerzésekből tervezik, egyelőre azonban márkánkénti bontásban nem ismeretesek a költségcsökkentési tervek.

A Volkswagen a múlt héten jelentette be, hogy hat németországi üzemében termelési költségeit, egyebek között a bérköltségek csökkentésével, 1,3 milliárd euróval akarja mérsékelni. Az autógyár vezetése ezzel összefüggésben arra szólította fel a dolgozókat, hogy mondjanak le egyes juttatásokról: a munka közben tartott pihenőidőre járó pénzről, a szakképzettségi pótlékról és a betegség idejére járó vállalati táppénzről.

A konszern üzemi tanácsának szeptember 26-ig kell döntenie, ellenkező esetben a Golf új terepjáró változatát, a Marrakescht Portugáliában fogják összeszerelni, ezer németországi munkahelyet sodorván veszélybe. Az intézkedés autónként több mint 900 eurós megtakarítással járna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik