Nagyvilág

Fenyegetés után csökkent a benzin ára Ausztriában

Hétfőn 1 eurócenttel csökkentette a motorbenzin árát az OMV osztrák olajkonszern azt követően, hogy a nap folyamán a Karl-Heinz Grasser pénzügyminiszter egy rádióműsorban felvetette: különadóval sújthatnák a benzinkút-hálózatokat, hogy az extrabevételek egy részét visszajuttathassák a fogyasztóknak.

A miniszter nem részletezte a különadó bevezetésének a lehetőségeit, de úgy vélte, annak érvényesítésére akkor kerülhetne sor, ha a cégek egy-két napon belül nem csökkentenék az árat literenként 2-3 eurócenttel.

Az OMV hétfő késő délután jelentette be az árcsökkentést. Thomas Huemer, az OMV szóvivője szerint erre azért kerülhetett sor, mert csökkent a rotterdami piacon a benzin beszerzési ára. A szóvivő egyelőre nem látott lehetőséget arra, hogy a következő napokban sor kerüljön a pénzügyminiszter által javasolt mértékű árcsökkentésre. Arra hivatkozott, hogy az OMV nemzetközi tőzsdeorientált cég, amelynek piackonformként kell működnie. A különadó lehetőségével kapcsolatban kijelentette, hogy tisztán politikai vitát nem akar kommentálni, a konszern csak akkor tud majd állást foglalni, ha “a tények már az asztalon lesznek”.

Az ARBÖ közlekedési szövetség a napokban tette közzé azt az értékelését, amely szerint az év eleje óta a negyedével-ötödével nőtt a gépkocsi-üzemanyagok ára Ausztriában. Az összesítés szerint – az Ausztriában leginkább használatos – dízel literjének átlagos fogyasztói ára az év eleje óta 0,867 euróról 1,039 euróra nőtt, ami 19,8 százalékos áremelkedést jelent. A benzinfajták közül az ólommentes euroszuper literje az év eleje óta 23 eurócenttel drágult 1,149 euróra, ami 25,6 százalékos árnövekedést jelent. A normálbenzin literje jelenleg 1,135 euró, ami az év eleje óta számítva 26,4 százalékos árnövekedést mutat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik