Nagyvilág

Már a halottak után kutatnak New Orleansban

New Orleansban szakértők és idomított kutyák bevonásával folyik a kutatás házról házra a holttestek után. A Baton Rouge és New Orleans között St. Gabrielben létesített tábori halottasházban a nap 24 órájában zajlik a munka.

Az áldozatok földi maradványainak azonosítását egy fekete műanyagból hevenyészett kerítés zárja el az esetleges bámészkodók és a sajtó tekintete elől. A sajtó egy texasi bíróság sürgősségi döntése értelmében tudósíthat a halottak felkutatásáról és elszállításáról. Az előzmény, hogy a hatóságok az áldozatok méltóságára és a hozzátartozók érzelmeire hivatkozva megtiltották a sajtónak, hogy beszámoljanak erről a műveletről, a CNN hírtelevízió azonban a bírósághoz fordult.

A Katrina halálos áldozatainak a száma az eddigi adatok szerint 381, valamennyien amerikai állampolgárok. Louisianában 154, Mississippi államban 211, Floridában 14, Alabamában pedig két személy vesztette életét. A városban továbbra is ezrek dacolnak a kötelező evakuálást elrendelő hatóság felszólításával.

A belvárosban folyik a nagytakarítás, a szemét, a törmelék, és a leszakadt ágak elszállítása. A legfrissebb hírek szerint a várost már 40 nap alatt lecsapolhatják, a korábban emlegetett 80 nap helyett.

Az amerikai vöröskereszt fennállásának legnagyobb toborzó műveletét indította el, mivel 40 ezer segélymunkásra lenne szüksége a Katrina hurrikán sújtotta térségben. A vöröskereszt 160 ezer embernek nyújt hajlékot 675 menedékhelyen, és a hét eleje óta pedig különösebb hírverés nélkül csaknem 60 ezer embernek vállalta át a szállodaszámláját, akik maguktól távoztak a katasztrófa sújtotta térségből és most nincs hova menniük.

A költséget abból a fél milliárd dollárból fedezik, amelyet a szervezet a hurrikán károsultjainak a javára gyűjtött. Több ezer szállodát és motelt értesítettek a Mexikói-öböl térségében, hogy a vöröskereszt fedezi azok szobaszámláját, akik a katasztrófa által érintett postai irányítószámok alá tartoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik