Nagyvilág

Bush népszerűsége mélyponton

A szeptember 11-i terrortámadások után négy évvel és a Katrina hurrikán elvonulása után alig két héttel az amerikaiak elszántságát méltatta rádióbeszédében George W. Bush amerikai elnök, akinek népszerűsége mélypontra zuhant.

Az amerikaiak összefogtak, hogy segítsenek a hurrikán áldozatainak éppúgy, mint a Kereskedelmi Világközpont és a Pentagon ellen eltérített utasszállító repülőgépekkel végrehajtott terrortámadások áldozatainak. “Amerika le fogja győzni ezt a megpróbáltatást és erősebb, egységesebb lesz általa” – hangsúlyozta Bush. A rádióbeszéd ellenére Bush népszerűsége a padlóra zuhant.

“A New Yorkban és Washingtonban négy éve elkövetett támadások megmutatták, hogy a terroristák megölhettek ártatlanokat, de az amerikai erényeket nem tudták lerombolni. Az amerikaiak akkoriban bátorsággal, együttérzéssel és önzetlenséggel válaszoltak a rettenet képeire” – idézte fel Bush.

“Ma Amerika ismét egy szerencsétlenséggel kénytelen szembenézni, amely rombolást okozott, emberek életét követelte és százezreket kényszerített menekülésre. A pusztítás ezúttal nem gonosz emberek rosszakaratának, hanem a víz és a szél dühöngésének következménye” – szögezte le Bush.

“Ezúttal is megmutatkozott azonban, hogy egy ilyen katasztrófa a legjobbat hozza ki az emberekből”. Bush megígérte: mindent megtesz annak érdekében, hogy a Katrina hurrikán sújtotta Mexikói-öböl partján új élet támadjon.

A katasztrófa nem megfelelő kezelése azonban mélypontra juttatta az elnök népszerűségét. A Newsweek magazin szombati számában közölt közvélemény-kutatási eredmények szerint 2001 januárja, az amerikai elnök hivatalba lépése óta a legalacsonyabb szinten, 38 százalékon áll.




Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik